Eugene Roorda9 nov '12 05:58Aangepast op 16 nov '12 00:30

Column Eugène Roorda | Heerlijk mannenboek

Auteur: Eugene Roorda

Het vrouwenquotum aan de top is de laatste jaren een hete kwestie geworden; dames als Jongerius en Neelie Kroes bezingen hun feminiene mantra’s in elk interview. Schrijver Eelco Smit maakt daar hardhandig korte metten mee.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Hij wil juist meer mannen aan de top en meer vrouwen achter het aanrecht. U begrijpt: ik heb weer eens een boek gelezen. Boek voor Mannen heet het. Boek voor mannen is een oprecht en goed onderbouwd pleidooi voor de terugkeer van 'de echte man'. Die bestaat immers nauwelijks meer.

Smit is een voormalig registeraccountant en commoditybroker. Die zijn uiterst welvarende en volgens hemzelf uiterst treurige leven heeft ingeruild voor een loopbaan als levenscoach en schrijver. Zijn Boek voor Mannen is opvallend en gedurfd omdat het radicaal tegen onze huidige mores in gaat.

Smit betoogt dat wij in Noord Europa, met name Nederland, in een doorgewoekerde vrouwelijke samenleving zijn aanbeland. Waarin mannen zijn afgedreven van hun oorspronkelijke functie en zijn verworden tot natte tosti’s. Met pappadagjes, zorgtaakjes en onderhandelingsrelaties. Allemaal als gevolg van de vrouwelijke emancipatie. Die juicht ook Smit absoluut toe.

Maar achterlangs heeft dit wel geleid naar een verschijnsel dat veel mannen niet goed meer weten wat hun functie nou precies is? Diep van binnen willen mannen jagen, scoren, geld verdienen en bier drinken met vrienden. Maar in de huidige tijd vinden ze zichzelf terug op het schoolplein, als voorleesvader, geduldig luisterend echtgenoot. Of mee puffend bij de zwangerschapsoefeningen.

De hedendaagse man kiest niet langer voor eigen drift - maar voor de verstikkende lieve vrede thuis. Dat gaat dus wrikken. Met als gevolg: praatgroepjes voor zitzakkende mannen op zoek naar hun eigen identiteit en ja hun eigen ballen.

Het grappige bijeffect hiervan is dat vrouwen op een zeker moment tabak krijgen van hun snikkende mietjesman. En op zoek gaan naar een echte kerel.

Boek voor Mannen is openbarend Jongerius en Neelie. Naar mijn smaak zou elke vrouw het moeten lezen. Dan begrijpt ze beter welk primitief beest er schuilt in haar getemde pantoffelheld. En ook meteen waarom Marlboro - van die cowboy - de meest verkochte sigaret ter wereld is. Ook onder vrouwelijke rokers.

Conclusie: mannen willen een doel, een stip en een bal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen