Column Eugène Roorda | Dollar Ban!
Bedrijven verzinnen van alles om meer geld te verdienen, liefst op een onzichtbare manier. Zo doen voedselfabrikanten steeds minder chips in de zak, minder vlees in de kroket, minder mayonaise in de pot. De cosmeticajongens maken het tuitje van de tandpasta ietsje wijder. En de papierboeren de tissuedoosjes minder vol.
Daarom ook laat Axe overdreven sproeiende jongemannen zien; jongens willen immers sproeien met alles wat ze hebben. Allemaal klein bedrog; net als de verscholen promieltjes die banken en verzekeraars versleutelen in hun hypotheek en spaarproducten.
Het grappigste is de autodealer. Let op: die vervangt bij elke onderhoudsbeurt steevast je ruitenvloeistof. A raison van 4.90 euro of 5.60. Op een eindfactuur van zeg 600 euro voelt dat als klein bier. Daarom roep ik bij mijn dealer altijd met luide stem: geen ruitenvloeistof! Er zit al water in met een scheutje Dubro. Werkt uitstekend; zowel dat harde roepen als de Dubro.
De vraag is: kun je iets doen tegen deze woekerende kruimeldieverij? Ja. Je kunt het betreffende product of bedrijf boycotten. In Amerika noemen ze dat: de “Dollar Ban”.
Bedrijven of merken die mij belazeren - of wier management of opvattingen of publieke gedrag me niet aanstaan – krijgen mijn euro niet meer. Voorheen zou dat ze worst wezen; hallo wie ben jij dan wel? Tegenwoordig delen we alles met onze “crowdy” achterbannen. Kijk, dan krijgt zo’n Dollar Ban ineens volume: massa wordt kassa.
Dit gebeurde afgelopen week bij de zaak Amsterdam Gay Pride versus de Russische Wodka leveranciers. Door het anti-homobeleid in Rusland schenken Amerikaanse homobars in de grote steden nul Russische Wodka meer. Gay Pride Amsterdam volgde dat initiatief: wij Hollanders beklimmen graag de barricade als die al stevig op zijn fundering staat.
Toch gaat dit verschijnsel groter worden. Het publiek imago van een bedrijf wordt straks medebepalend in ons koopgedrag. Daarom moeten AH en Jumbo op hun tellen passen met hun plofkip. Als Wakker Dier die “plofkip narigheid” blijft agenderen, en dat doen ze en goed, dan zeurt dat toch door.
Dat gaat langzaam, de doorsnee consument is een gedachteloze kleuter, maar AH en Jumbo krijgen er een cynische bijsmaak van. Hallo Jumbo, wakker worden!