Column Eugène Roorda | If you can’t beat them, eat them
Het onlangs overleden NRC-icoon Jérôme Heldring maakte een strak onderscheid tussen domme mensen en slechte mensen.
Hij prefereerde slechte; daar kwamen tenminste af en toe nog intelligente dingen uit. Van domme mensen kon je niks verwachten; dom is nu eenmaal je lot. Nu ga ik niet beweren dat bij grote multinationals slechte mensen werken. Wel dat er bij Coca Cola intelligente initiatieven vandaan komen. Ik heb het over hun nieuwe anti-obesitas campagne.
Anti-obesitas door Coca Cola denkt u? Die van die 6 witte suikerklontjes per glas? Ja die Coca Cola Company bedoel ik. Dit sterkste merk van de wereld, ze verkopen meen ik 30 miljard blikjes per jaar, gaat zich vrijwillig druk maken over onze gezondheid. Dat kun je hypocriet vinden, kan. Ik beschouw het als een verstandige belangenafweging in het kader van hun toekomstige omzet.
Mc Donalds predikt tegenwoordig voluit groen; Coke maalt serieus om onze gezondheid. If you can’t beat them - eat them! denken die bedrijven.
Typisch imperiaal Amerikaans merkdenken, ik hou daar wel van. De anti-obese campagne is opnieuw slim geframed met een knipoog naar Mc Donalds. Die noemen hun industrievoer al jarenlang: Happy Meals. Coca Cola komt met het bevrijdende thema: Happy Calories.
Kijk: je moet altijd de belonende kant benoemen als je gedrag wilt veranderen en dus nooit het berispende calvijnvingertje heffen. Deze “psychologische insight”, het begrijpen en doorvoelen van de consumentenziel, daarop inspelen, dat snappen marketingmensen van multinationals beter dan wie dan ook.
Beter dan menig overheid, ook beter dan de goedbedoelende gezondheidsdominees. Die nooit verder komen dan impotente kerkpraat als “samen werken aan gezondheid”.
Hoe dat komt? Omdat de beste, lees de slechte mensen, in het bedrijfsleven werken a raison van een knap salaris. En de dommen, lees de zogenaamd betere mensen, bij de Publieke Zaak. Ben je dus een zelfverkozen slechterik en wil je 2-3 ton verdienen, dan kies de multinational. Die zijn effectiever omdat ze slimmer zijn. Het niveauverschil tussen een Coca Cola marketeer en een gemiddeld gezondheidspromotor is schrikbarend.
Multinationals maken de wereld uiteindelijk beter omdat ze puur handelen uit eigenbelang. En dat eigenbelang vinden ze door naar de consument te luisteren.