Eugene Roorda4 jun '13 06:46

Column Eugène Roorda | Vertrouwelijke flauwekul

Auteur: Eugene Roorda

Is reclame een dom vak? Dat lijkt het van de buitenkant wel - maar is het niet. Je moet behoorlijk intelligent zijn om iets te bedenken wat het gewone volk frappeert, opneemt en ook nog onthoudt.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Om je reclameboodschap in dat onderbewuste te schroeven zodat die dreinende en alsmaar lustige koop cel geactiveerd blijft in het alledaagse leven. Die dreinende lust moet je eerst veroorzaken en vervolgens manipuleren; dat heet marketing.

Daarom zijn ongelukkige, ontevreden en/of verongelijkte mensen – dat zijn vooral vrouwen - het meest gevoelig voor de invloed van reclame: daarom hebben wij altijd volop werk.

Massa's mensen geloven dat Douwe Egberts de lekkerste koffie brandt, Heineken het beste bier, Apple de beste laptops en Peugeot het lekkerste rijdt.

Flauwekul, don’t tell me - maar wel religie. En op zeker de sterkste religie van deze tijd.

De rij devote gelovigen voor de Apple-store is wereldwijd dagelijks langer dan het bejaarde zondagochtend-optochtje voor de RK-Kerk. Wat was de winst van Apple - alleen in Europa - ook alweer in 2012? 70 miljard dollar. Geen omzet, winst. Nou ja, ik heb liever God Apple aan het roer dan God Allah denk ik dan maar.

Niettemin produceert mijn slimme vak soms ook domme reclame. Of onbegrijpelijke stompzinnige flauwekul.

Zo zag ik gisteren een vrachtwagen van firma Van Gansewinkel. Dat is volgens mij een grote afvalverwerker. Hun positionering luidt al jaren: afval bestaat niet.

Is onzin, afval bestaat wel degelijk, alleen Van Gansewinkel doet er kennelijk iets mee. Wat? Ik zou het niet weten, wil dat graag horen. Maar op diezelfde vrachtwagen zag ik een nieuw thema pontificaal op de zijkant staan.  Daar stond: “Vertrouwelijke Vernietiging”.

Komt hij nog een keer: Vertrouwelijke Vernietiging.

Niet vertrouwde vernietiging, in de trant van sinds 1855 - maar vertrouwelijke. Wat wordt hier in hemelsnaam mee bedoeld?

Mijn eerste associatie was - inderdaad heel gek – ze werken voor de Taliban. Daarna dacht ik meteen aan het opruimen van gevonden ledematen, onderwereld, geheime dienst, babylijkjes, milieuschandalen en geheime documenten van de VVD in Roermond.

Firma Van Gansewinkel, leg eens uit. Wat bedoelt u precies met deze onheilspellende belofte? En waarom staat dit 'vertrouwelijk' op uw vrachtwagens?

Gerelateerde artikelen