Eugene Roorda17 aug '12 06:42

Column Eugène Roorda | Via de sport uit het moeras

Auteur: Eugene Roorda

"Ik vond het wel goed wat Willem Alexander riep", zegt BNR's Eugène Roorda. "Dat de Olympische Spelen in 2028 een stip aan de horizon kunnen zijn voor het hele land. Dat het ons energieke focus zou geven."

Eugène Roorda
Eugène Roorda

"Om te doen wat we al zo lang moeten doen - maar alsmaar niet van de grond krijgen. Betere infrastructuur, sociale cohesie, gezamenlijk doel en vooral: een optimistische stemming. Spreekt me allemaal aan, ook die betere infra. A 2 formaat snelwegen door het ganse land, heerlijk.

In Engeland heeft het prima gewerkt. Er ontstond een positief volksgemoed dat deze Spelen tot een eclatant succes hebben gemaakt. Dankzij: een hernieuwd nationaal zelfbewustzijn.

BBC, eat your heart out! schreef een journalist van de Daily Mirror. Jullie hebben ons jarenlang down gepraat – weg met ons geroepen – maar besef nu eens wie wij werkelijk zijn.

Wij zijn Great Britain. Wij zijn een voormalig wereldrijk, waren destijds de eerste met de Industriële Revolutie. Wij brachten Shakespier voort en organiseerden de beslissende invasie in Normandië. De Beatles, John Cleese en Harry Potter komen uit onze gezinnen voort. En we organiseren deze Superieure Spelen. Hoezo een natie in verval - zoals jullie altijd maar toeteren? Wij zijn hartstikke trots op dit land. 

Het heeft iets, deze emotionele revival van patriottisch landsgevoel. Burgers hebben daar kennelijk behoefte aan. De wereld wordt economisch weliswaar groter, maar sociaal en cultureel zie je precies het omgekeerde gebeuren, eigenlijk overal. De eigen vlag, het eigen liedje, de eigen rituelen zijn belangrijker dan menigeen dacht. Eerst komt de plaatselijke dorpspomp, daarna het gehannes in Syrië.

We moeten leren begrijpen dat 99.9 procent van de mensen de wereld primair op dorpsniveau ervaart. Politici, ook Haagse, willen ons steeds anders doen geloven. 12 September krijgen deze “Europa Juichers” de rekening thuisgestuurd.

Maar de hamvraag wordt natuurlijk: kunnen – wij - het? Kunnen wij zo’n Olympisch Event overeind krijgen? Kunnen wij zo’n verpletterende slotceremonie van Brits kaliber op de bühne zetten? Het antwoord: yes we can. Mits we een Dutch Olympic Force aanstellen. Die - volstrekt niet democratisch - de beste beslissingen mag nemen. Cruyff, Winsemius, Wijers, Humberto Tan, Marieke Stellinga, Matthijs Bouman. Mijn dreamteam staat al klaar. Via de sport, uit het moeras.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen