Eugene Roorda10 aug '12 06:51Aangepast op 10 aug '12 09:02

Column Eugène Roorda | Iedereen sponsort maar raak

Auteur: Eugene Roorda

Marleen Veldhuis werd tijdens deze Olympische spelen gesponsord door Blue Band. En Ranomi Kromo door Peijnenburg Koek.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Judoka Henk Krol door Hertog ijs, Marianne Vos door Sanex, de Beach volleymeisjes door Kia, de roeiploeg door Omo, de plankzeilers door Bakkerij het Stoepje en de dressuurruiters door Aldi.

En de feestjes in het Holland Heineken House werden gesponsord door Melkunie. U denkt dat ik een dolletje maak? Daar zou u best gelijk in kunnen hebben. Alleen, zeker weten doet u het niet.

Wist u dat alle reclame van Adidas tijdens deze Spelen - a raison van tientallen miljoenen euro’s - door u en mij worden toebedacht - aan hun concurrent Nike? Kennelijk werkt ons brein zo. We zien primair wat we willen zien. De merken die zich het sterkst in ons geheugen hebben genesteld zitten vooraan in de hersenkwab.

Een mooi voorbeeld hiervan was 30 jaar terug in het Olympisch Stadion van Amsterdam – tijdens een cupwedstrijd van Ajax. Op de vraag achteraf aan de toeschouwers welke reclameborden ze langs het veld hadden gezien - zei een grote meerderheid: Philips. Dat kon niet waar zijn; er stond helemaal geen Philips bord. Kennelijk schenen de lampen die avond nogal uitbundig. En associeerde men dat schijnsel onmiddellijk met Philips. Philips is later alsnog boarding gaan plaatsen.

Zelfs als reclameman zie ik door de bomen het bos niet meer. Er wordt mij elke avond ook steeds weer iets aangeboden. In nederige dankbaarheid hang ik languit voor de buis Mijn uitzending wordt altijd mede mogelijk gemaakt door Jamin, Centraal Beheer, Amstel Bier of Goudkuipje. Of door Gamma, Duracell, Jupiler of Opel, daar wil ik vanaf zijn.

Nu weet ik wel: de sport kan niet zonder sponsors. En ik gun de sporters alles. Maar bij het reclame effect kun je vraagtekens zetten. Het zal helpen aan de spontane naamsbekendheid. En bekendheid is tegenwoordig alles. Maar of die bekendheid ook wordt omgezet in koopgedrag, moeten we nog maar afwachten. Laat staan of het goed doet aan je merkkracht of merkwaarden.

Overigens wordt ook deze reclame columnist zwaar gesponsord. Door Roorda Reclamebureau, het Financiële Dagblad, BNR, Samsung,  Otto Workforce en Aegon. Of ze er baat bij hebben? Enorm!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen