Eugene Roorda11 jun '13 06:50

Column Eugene Roorda | Minder democratie

Auteur: Eugene Roorda

Niemand is hier de baas! Dat zei Wim Pijbes onlangs naar aanleiding van de langjarige restauratieve puinzooi van zijn Rijksmuseum. Pijbes hekelde het feit dat iedereen mag meepraten en ook meebeslissen; elke stem telt en telt even zwaar.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Van stadsagoog tot paaltjesfanaat, van deelraadmutsje tot grassandaal van de paddentrekvereniging. Om over de fietshordes maar te zwijgen. Hierdoor werd de verbouwing van Het Rijks met jaren vertraagd en miljoenen euro’s verbrand.

Wij van de reclame kennen die inspraakterreur. Klanten komen geregeld met 20 man een reclamefilmpje van 15 seconden beoordelen. Zelfs de koffiejuffrouw wordt om haar mening gevraagd, ongelogen, zelf meegemaakt.

Gepofte hondenbrokken
Kijk: als je met 20 man een ei gaat bakken dan eindig je met schotel gepofte hondenbrokken. Laat staan met een paar honderd mee beslissers. Het echec met de Fyra is hiermee verklaard. Ik heb daar geen parlementair onderzoek voor nodig van miljoenen euro’s. Het is namelijk heel eenvoudig. Dit Fyra debacle is niet de schuld van de NS, noch van de politiek maar ligt aan die bemoeiende en altijd middelmatige inspraakmeute.

Met veel mening en nul verstand van zaken; die twee gaan meestal samen. Moeten we daar niet eens vanaf, denk ik wel eens? Gewoon wat minder democratie zodat we even stevig kunnen doorpakken. Want wees eerlijk: de vooruitgang wordt altijd afgedwongen door autistische rotjongens. Of dacht u dat Carlos Slim of Richard Branson van de inspraak zijn? Dat Jan Aalbers of Dick Boer hun besluiten toetsen aan de rondvraag op vrijdagmiddag?

Kwekkende speelweide
Grote geslaagde projecten ontstaan door top downbeleid. Zie de historische landmarks in binnen en vooral buitenland. Tegen de zin van het zure volkje doorgedrukt door autoritaire visionairs. Niet democratisch, ik weet het. Maar onze democratie is een kwekkende speelweide van de middelmaat geworden; ook jouw mening telt, dat soort geleuter. Alsof alle mensen gelijk zijn, is niet zo.

Churchill zei ooit dat democratie niet de ideale staatsvorm is. Maar dat wij het er - bij gebrek aan beter – mee maar moesten doen. Dat zei hij 70 jaar terug, inmiddels leven we in een andere complexere wereld. Mijn suggestie: minder democratie, minder sukkels, minder blunders, minder kosten is: vooruitgang. We snakken naar intelligente en ferme bazen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen