Eugene Roorda2 jul '13 06:31Aangepast op 2 jul '13 21:31

Column Eugène Roorda | Goede huisvaders?

Auteur: Eugene Roorda

We moeten een “goed huisvader” zijn, riep Mark Rutte vorige week. Hij bedoelde het financieel-economisch maar wat een smullende tekst was dat, zeg.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Het begrip goed huisvader is een oergezegde, stamt van ver voor nul, gaat over mannelijkheid en leiderschap. Zeg maar over de ware functie van de man.

Dat huisvaderschap is een poosje uit de gratie door de opkomst van het militant feminisme. Dat heeft tot vervrouwelijkte mannen geleid, weekmannen waar je weinig aan hebt. Ik weet heus dat ook vrouwen bekwaam en getalenteerd zijn, winst kunnen maken etcetera.

Dames als Oprah en Neelie en Linda heb ik hoog zitten, maar laten we wel zijn; voor het grootste deel is dat feminisme verongelijkt geleuter. De mannelijkheid moet terug! Het roept van alle kanten. Inclusief mannelijke kwaliteiten als moed en kracht, strengheid en duidelijkheid, de aai over je kop of trap in je kont; zonder die vrouwelijke hollewaai-emoties.

Echte mannen zijn hele mannen en hele mannen brengen voorspoed. Manhattan is door een man bedacht, good old Peter Stuyvesant, niet door een vrouw. Eiffeltoren? Man. Efteling? Man. Afsluitdijk? Man. Maanreis? Man, en ga zo maar door.

Ja ik ben volbloed mannelijk chauvinist; daarom aanbid ik vrouwen om hun empathie, intelligentie, schoonheid en zachtheid. Ik wil ze royaal beminnen en ridderlijk beschermen. Als een goed huisvader, so far so good. Maar nu mijn ding!

Dat gevraagde huisvaderschap, die mannelijkheid wordt in ons landsbestuur belichaamd door Rutte, Dijsselbloem en Samsom. Sorry hoor, dat zijn toch geen mannen. Dat zijn goedwillende koorknaapjes die urenlang naar het gekwek van hun meisjes of moeders luisteren. Terwijl we uit de wetenschap weten dat een man slechts 20 seconden naar een vrouw kan luisteren. Daarna denkt hij weer aan business, geld, voetbal, vrienden, dus aan: de jacht.

Is hem niet kwalijk te nemen; zijn neurologische bedrading dwingt hem daartoe. Lees het mannenboek van Eelco Smit of ga naar een potje darts kijken. Neen, bij goed huisvaderschap denk ik aan grote gerijpte mannen als Pieter Winsemius of Hans Wijers. Gezaghebbende vaders die ons dwalend en hysterisch volkje met ferme hand de weg wijzen.

De jochies moeten op de bank, onze crisis vraagt om grote huisvaders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen