Gerard Drosterij5 jul '13 06:58

Column Gerard Drosterij | Rutte II is failliet

Auteur: Gerard Drosterij

Nu Den Haag met reces gaat, is het tijd voor een tussenstand.

Parafraseren we Frank Sinatra, dan was het not a very good year at all. We herinneren ons het motto van het regeerakkoord – Bruggen Slaan – en kunnen slechts concluderen dat er nog maar één overeind staat: een luchtbrug naar Europa. Rehn’s 3 procent-wil is wet.

Het kabinet is tot een ondoordringbaar bastion verworden, goed verwoord door minister Asscher. Had Bernard Wientjes bezwaren tegen zes miljard bezuinigen, dan zou hij ook wel “tegen de regen zijn”.

Beleid karakteriseren als een onvermijdelijk natuurfenomeen, zo heet is de soep nog niet eerder opgediend. Iets wat van oudsher pragmatisch wordt benaderd, de economie, werd door Asscher getransformeerd tot een oudkatholiek dogma. Het kan snel gaan in Den Haag: van frisse wethouder tot ijzeren minister.

A bloody shame volgens de sociale partners. Die nieuwe bezuinigingen annex lastenverzwaringen zien zij als een dikke streep door het sociale akkoord. Biesheuvel van het MKB was er kort over: “Ik ben akkoord moe”. Volgens hem is een gouden regel uit het zakenleven geschonden: afspraak is afspraak.

En zo zitten we opeens in een bizarre situatie: sinds mensenheugenis is er een overeenstemming tussen werknemers en werkgevers over de noodzaak van een economische trendbreuk, maar zelfs deze uitzonderlijke consensus is aan dovemansoren gericht. “De klassieke aanpak van een economische crisis […] werkt niet meer. Het moet echt anders”, aldus Wientjes. Een historisch momentum van eensgezindheid, maar het kabinet houdt voet bij stuk. Zelfs tijdens de hoogtijdagen van het poldermodel was zelden sprake van een dergelijke luxepositie!

Er moet een wonder gebeuren wil het kabinet de rit uitzitten. Waarschijnlijker zijn vervroegde verkiezingen. Waarom zou de Senaat in de herfst instemmen met een beleid waar vrijwel iedereen in dit land genoeg van heeft? En al zal de consequentie zijn een totaal verdeeld electoraal landschap, het is een onzekerheid die velen zullen verkiezen boven de huidige politieke doofstomheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen