Column Geert Jan Hahn | Michael Jordan en de wc-wet
U weet het misschien nog niet, maar komende week komt Michael Jordan in het nieuws.
Deze week wist basketballegende Jordan nog in de luwte te blijven, en ging de aandacht naar Kobe Bye Bye Bryant. Maar sinds de NBA zich vrijdag officieel in het ‘badkamerschandaal’ mengde, wordt de roep om een Jordan die zich uitspreekt over zijn North Carolina alsmaar groter.
Samenvattend: we hebben het over the bathroom law (‘de wc-wet’), een door de gouverneur geïntroduceerde wet in North Carolina met discriminerende aspecten voor homoseksuelen en transgenders. Grote bedrijven als Deutsche Bank en Paypall besloten zich ‘af te melden’, evenals popsterren (Bruce Springsteen, Ringo Star) en andere mensen van enige importantie.
Michael Jordan komt uit North Carolina. Hij is eigenaar van de Charlotte Hornets. Jordan heeft de jaarlijkse All Star Game van volgend jaar naar zijn stad gelobbyd. Mede door een hoax ontstond extra reuring over dit 100 miljoen dollar-evenement. En is de All Star Game de nieuwste inzet van deze affaire geworden.
NBA-commissaris Adam Silver, die eerder al geen beste beurt maakte tijdens de rel met de racistische Donald Sterling, reageerde vrijdag besluiteloos. Zijn sterkste uitspraak: “Deze LGBT-wet is problematisch voor ‘de league’, maar ik weet niet of we het juiste signaal afgeven als we de wedstrijd uit North Carolina halen.”
Sporteconoom John Vrooman voorspelt echter grotere economische én imagoschade wanneer de NBA Charlotte als organisator handhaaft. En dat brengt ons weer bij Michael Jordan. Hij staat met zijn rug tegen de muur. Jordan wil zijn stad en staat niet afvallen, wil de mensen niet één van de grootste Amerikaanse sportevenementen van het jaar misgunnen én een 100-miljoen-dollar-deal in de prullenbak mikken.
Bovendien is Jordans dochter Jasmine naar verluidt lesbisch. Dat de discussie verschuift naar zijn privéleven, is het laatste wat Jordan zal willen. Maar His Airness sprak zich twee jaar terug ook uit tegen racisme. Jordan was ‘kotsmisselijk’ toen hij hoorde van de discriminerende opmerkingen van Sterling. En Jordan heeft nog steeds die morele rol. Hij kan zich niet ineens anders gaan opstellen. Het Amerikaanse basketbal is een micromaatschappij en moet het juiste voorbeeld geven, zoals Charles Barkley al zei op CNN.
Deze week spelen de Hornets thuis, in Charlotte. De camera’s zullen draaien, de vragen worden gesteld. Schaart Jordan zich achter de opvatting van Stephen Curry, de upcoming man van het Amerikaanse basketbal die de hele discussie opgeblazen vindt? Of spreidt MJ zijn gigantische armen? De CEO van Deutsche Bank is vast belangrijk. Bruce Springsteen is ongetwijfeld een baas. Maar Michael Jordan is Michael Jordan. En komt ook nog eens uit North Carolina. Als hij zijn punt maakt in Amerika, is het écht raak.
Geert Jan Hahn hoor je om de week bij Tom van 't Hek in de Ochtendspits.