Herbert Blankesteijn3 sep '12 07:48Aangepast op 3 sep '12 21:29

Fietsen met Google Maps is geen pretje

Auteur: Herbert Blankesteijn

Ook fietsers kunnen nu navigeren met Google Maps. Hoe gaat dat in de praktijk? Vooral in de bebouwde kom gaat het helemaal mis. En midden in je reis moet je opeens 'vertrekken.'

Toen ik vernam dat Google Maps nu ook fietsers de weg kan wijzen over ons fantastische fietspadennetwerk, plande ik onmiddellijk een tochtje naar een naburig dorp. Dit dorp is vanuit mijn woonplaats per auto alleen over de snelweg te bereiken. Op de fiets is de route veel korter, als je een van de fietsersbruggetjes over de rivier weet te vinden.

'Vertrek in noordelijke richting,' klonk het kort na het invoeren van de bestemming. Daar moest ik over nadenken, want op de fiets denk ik niet volgens het kompas. Maar Google had gelijk en opgewekt peddelde ik weg. 'Vertrek in westelijke richting,' klonk het opeens in mijn koptelefoon (mijn mobiel zat in mijn zak omdat je op de fiets toch niets op het scherm ziet).

Tussen de routeaanwijzingen door bleef Google mij vijfhonderd meter lang manen om te vertrekken, in steeds andere richtingen. Veel later, op een lang recht stuk, begon het opnieuw: 'Vertrek in zuidoostelijke richting.' Het was bepaald niet het enige manco in wat een geweldig product zou kunnen zijn, als het werkte.

In het buitengebied ging het nog wel, waar de omgeving simpel is, met schaarse kruisingen. Binnen de bebouwde kom was het een ramp. De ene keer kreeg ik te vroeg het commando om af te slaan. Dat is niet erg als er maar één mogelijkheid is. Maar als er diverse steegjes toegankelijk zijn voor fietsers, is niet meer duidelijk welke je moet hebben. Andere keren werd ik pas op het laatste moment gewaarschuwd en vroeg ik me af: nú, of toch nog heel even rechtuit?

Reed ik verkeerd, wat hierdoor in het dorp van bestemming vele malen gebeurde, dan klonk na een paar seconden alwéér: 'Vertrek in xyz richting.' Maar hoe weet je de windrichting in een onbekend dorp? Te langen leste kreeg ik door dat de meest kansrijke interpretatie hiervan was: 'Keer om.' Waarom zegt Google dát dan niet? Het moet een raar gezicht zijn geweest, die fietser die nu eens hysterisch lachend, dan weer vloekend met een koptelefoon op door het dorp zwierf.

Hilarisch was de plek waar ik door Google Maps werd gedumpt. Ik had niet de moeite genomen een adres in te voeren, ik had het gelaten bij de naam van het dorp. Ik verwachtte te worden gebracht naar het station, het dorpsplein, de kerk of iets dergelijks. In plaats daarvan belandde ik midden in een nieuwbouwwijk op een woonerf, waar ik meer achterkanten van woningen zag dan voorkanten. 'Bestemming bereikt.'

Er was meer aperte onzin, zoals het aankondigen van een flauwe bocht naar rechts op een kaarsrechte weg waar ik nota bene moest oversteken naar de linkerkant om het fietspad te vervolgen. Waar Google Maps verder grote behoefte aan heeft is voorkoming van misverstanden. Voorbeeld: het pad splitst, er komt géén aanwijzing. Dan moet je je als mens afvragen welk van de twee takken een computer als 'rechtdoor' zou opvatten, bijvoorbeeld omdat de naam hetzelfde blijft. Beter zou zijn: 'Houd rechts aan bij de splitsing,' of zoiets. 'Sla rechtsaf na de brug' voorkomt dat je vóór de brug een voetpad neemt.

Op de fiets heb je een lagere snelheid dan in de auto. Details op een kleinere schaal zijn belangrijk. Tegelijkertijd is de onnauwkeurigheid van gps relatief groter: het kost meer tijd voordat het gps-systeem zeker weet dat je je hebt verplaatst. Google Maps voor fietsers heeft, behalve aan eliminatie van dommigheden, behoefte aan meer nauwkeurigheid in de plaatsbepaling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen