Herbert Blankesteijn6 okt '11 08:33Aangepast op 6 okt '11 10:04

Steve Jobs, the Movie

Auteur: Herbert Blankesteijn

Het leven van Steve Jobs is als het script van een Hollywoodfilm. Rare jeugd, succes, verstoten en een glorieuze terugkeer. Maar vergeet de vervolgfilm.

Afgestaan door zijn biologische moeder. Geadopteerd door ouders die vastbesloten waren hem een academische opleiding te geven - wat ook een eis was geweest van zijn biologische moeder.

Na een jaar stopte hij echter al met die academische opleiding, omdat hij niet wilde dat zijn adoptieouders zich blauw betaalden aan iets wat hij oninteressant vond. Interessanter vond hij de Homebrew Computer Club, een groep elektronicafanaten die experimenteerde met zelfgebouwde computers.

Begin Apple
Jobs was nog maar net 21 toen hij Apple oprichtte en de Apple II begon te verkopen, een van de eerste computers die gewone mensen zich konden veroorloven. Binnen de kortste keren was zijn bedrijf miljoenen, tientallen miljoenen, honderden miljoenen waard.

In 1984, 29 jaar oud, presenteerde hij de Macintosh aan de wereld, de computer die model heeft gestaan van alle huidige computers, met een muis en een scherm vol vensters.

In elke film hoort naast succes ook tegenslag. Jobs had John Sculley weggelokt bij Pepsi met de historische woorden: "Blijf je suikerwater aan kinderen verkopen of kom je met mij de wereld veranderen?" (Deze tekst komt zeker in de trailer van onze film.) Sculley werd directeur van Apple, kreeg ruzie met Jobs en wist hem in 1985 de deur uit te werken.

Mislukkingen
In het Jobs-loze tijd ging het met Apple bergafwaarts. Zelf had Steve Jobs in het Apple-loze tijdperk aanvankelijk ook weinig succes. Hij richtte NeXT op, een bedrijf dat geavanceerde computers maakte maar die verkochten slecht.

Jobs kocht The Graphics Group, het bedrijf dat later Pixar zou gaan heten. De grafische hardware die dit bedrijf maakte, deed het ook niet zo goed op de markt. Pas later, toen de aandacht werd verlegd naar het maken van animaties voor Disney, kwam het succes. Om te beginnen met Toy Story. Dat was in 1995.

iMac
Zoals dat hoort in een film konden de geliefden elkaar niet vergeten. Apple had een redder nodig en Jobs kwam terug, in 1996. Een van de eerste producten die onder zijn verantwoordelijkheid werden ontwikkeld, was de iMac, een computer die verschillende keren in revolutionair design verscheen. Eerst als eitje en later een halve bol met het beeldscherm aan een hengel. Vooral de eerste iMac, verkrijgbaar in vijf kleuren, liep als een trein.

iPod
Hier zou de Hollywoodfilm eindigen: succes, tegenslag en dan een happy end. Maar voor Jobs was het niet genoeg. Hij bedacht de iPod, bezorgde de wereld eindelijk een werkend systeem voor het verkopen van digitale muziek in de vorm van de iTunes Music Store. Hij kwam met de iPhone, de App Store, de iPad…

Hij transformeerde Apple van computermaker tot een bedrijf in consumentenelektronica en media. Hij werd de grootste aandeelhouder van Disney na de verkoop van Pixar en was een van de rijkste Amerikanen met een geschat vermogen van 8 miljard dollar.

Pas gisteren verscheen de titel The End. Steve Jobs was nog maar 56. Toch nog veel te vroeg natuurlijk, het gevoel overheerst dat de film nog niet afelopen was. Maar een vervolg komt er niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen