Herbert Blankesteijn25 okt '12 10:06Aangepast op 25 okt '12 10:23

Wie heeft behoefte aan Windows 8? Microsoft

Auteur: Herbert Blankesteijn

Er is geen serieus probleem met Windows 7. De klant heeft niet om Windows 8 gevraagd. Het is een strategische noodzaak voor Microsoft. Een slecht uitgangspunt.

Nu  krijgt de gebruiker een product door de strot geschoven met de woorden: echt, het went. En dat zal wel. Maar geliefder zal de pc er niet van worden.

Even kleur bekennen: Windows 8 maakt op mij geen verpletterende indruk. Het hinkt op twee gedachten: de computer wordt half tablet, half pc. Doet Apple dat ook, een iPad opbergen in een MacBook? Dacht het niet.

Ik gebruik mijn laptop voor allerlei intensief werk. Ik heb de muis nodig als precisieinstrument en voel me met vingerbediening alsof ik moet schoonschrijven met bokshandschoenen aan. Handelingen gaan moeizamer. Er passen minder knoppen op het scherm. Een interface die voor 'touch' is ontworpen zoals Windows 8 is voor mij niet handig. In Windows 8 zijn voor de muis achteraf noodoplossingen verzonnen, zoals menu's die ontspringen uit de hoeken van het scherm. Dat is altijd ver weg, kost meer tijd en is inspannender.

If it ain't broke, don't fix it, is een gouden regel in de techniek, die in de computerwereld meer opgaat dan waar ook. Als het werkt, blijf er in godsnaam vanaf, je kunt het alleen maar bederven. Windows 8 is één grote reparatie van een systeem dat niet kapot was.

Hoe anders was dat toen de Mac werd geïntroduceerd. Iedereen begreep onmiddellijk dat dit een geweldige uitvinding was, een revolutie in gebruiksvriendelijkheid. Ook de overgang van Windows 3.1 naar Windows 95 werd universeel toegejuicht en omarmd als hoognodig, zij het misschien niet radicaal genoeg. Windows XP was de lang verwachte oplossing voor de tergende instabliliteit van Windows 95 en 98. Windows Vista/7 was al veel minder urgent. Het moest veiliger, natuurlijk, maar dat had in XP opgelost kunnen worden. De eye candy van Vista was daarvoor niet nodig en het verplaatsen van menu's en knoppen al helemaal niet.

Over Windows 8 krabt de hele wereld zich het hoofd. Hebben we dit nodig? Is dit zo geweldig als Microsoft zegt? Noem mij een probleem in Windows 7 dat gefikst moest worden. Ik had liever XP, maar een echt probleem met '7' is er gewoon niet.

Waarom dan toch deze 'innovatie' van Microsoft, als er niet om gevraagd is door de gebruikers? Windows 8 beantwoordt aan een behoefte van Microsoft. Microsoft is afhankelijk van de pc-markt en afwezig op de tabletmarkt. Maar de pc-markt staat onder druk en de tabletmarkt groeit. Dus wat probeert Microsoft: de pc-gebruikers laten evolueren naar tabletgebruikers. Zo blijven ze klant van Redmond, zonder dat ze overlopen naar Apple of Android.

Het gapende gat in dit plan is dat dit product er is voor de fabrikant, en niet voor de klant. Dat kan niet goed gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen