Herbert Blankesteijn23 jul '12 08:24Aangepast op 23 jul '12 08:45

Hufterlogica op de A2

Auteur: Herbert Blankesteijn

Hardrijders op de A2 vertonen het huftergedrag waar tegenwoordig zoveel over wordt geklaagd. Minister Schultz voegt daar hufterig regeringsgedrag aan toe. Zo, dat is eruit.

Het geklaag over de trajectcontrole die vandaag begint, betekent dat een heel eenvoudige regel, de maximumsnelheid, tot nu toe massaal werd genegeerd. Ik ben niet zo naïef dat ik dacht dat het anders was maar er mag wel even de aandacht op worden gevestigd. Als het gaat om bankiers is het wangedrag en egoïsme onthutsend en zijn strengere regels en meer toezicht dringend noodzakelijk. Regels voor ons, daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen. Sorry mensen, dat is typische hufterlogica.

O, u betaalt wegenbelasting, dan moet er niet niet zo worden gezeurd? Mocht dat uw gedachtengang zijn, dan bevindt u zich op het niveau van de hondenbezitter die zijn hond op de stoep laat kakken omdat hij hondenbelasting betaalt. Belasting als vrijbrief om amok te maken en een andere de zooi te laten opruimen. Huftergedrag. Uw belasting is gebruikt om die weg aan te leggen - misschien weet u nog dat daar voorheen altijd files stonden. Als u 100 rijdt, gaat u ongeveer drie keer zo hard als voorheen. Is dat waar voor uw geld of niet? Waarom moet het vijf keer?

En de omwonenden hebben er wél last van (ik heb gewoond op een plek die is ingeklemd tussen drie snelwegen dus ik kan het weten). Er is lawaai, er is fijnstof, er zijn uitlaatgassen. Nu roepen dat auto's schoner zijn geworden en dat er dus 'ruimte' is om harder te rijden, kan niet. De afspraak tussen de regering en de gemeenten langs de A2 was dat de max 100 zou zijn, niets anders. De afspraak was niet dat de ellende voor de dorpen langs de A2 koste wat kost op hetzelfde niveau moet blijven. Als auto's stiller en milieuvriendelijker worden, mogen Maarssen, Breukelen en Abcoude daar dan misschien van profiteren? Zo'n snelweg is al vervelend genoeg.

Het veranderen van de regels tijdens het spel, het gebruiken van macht omdat je die nu eenmaal hebt, het is stomweg huftergedrag. Neemt u dat even mee, mevrouw Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, met uw chique dubbele dubbele achternaam?

Je kunt het autorijden ook beschaafd benaderen en ervan uitgaan dat je overal waar je rijdt, te gast bent. Veel mensen die langs een snelweg wonen (of wat voor weg dan ook) hebben er niet om gevraagd dat u langs komt rijden. Elke weg, maar vooral natuurlijk een snelweg, is een afschuwelijk litteken in het landschap. Dat hoef je niet nog erger te maken door er 130 over te rijden. Waar nog bijkomt dat de meeste automobilisten altijd 20 km harder rijden dan de max en daar nog trots op zijn ook. Huftergedrag.

Nederland is een druk land en we zullen altijd het nodige van elkaar merken. Het minste dat we voor elkaar kunnen doen is ons houden aan gemaakte afspraken en aan de regels die democratisch voor iedereen zijn vastgesteld. Weg met het huftergedrag, op naar wellevendheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen