Herbert Blankesteijn28 feb '12 11:42Aangepast op 29 feb '12 07:11

Rick Santorum, reli-extremist

Auteur: Herbert Blankesteijn

Christen-fundamentalist Santorum slaat om zich heen in de aanloop naar de primaries van vanavond. Zelfs president Kennedy moet het ontgelden. Santorum vindt de scheiding van kerk en staat maar onzin.

Onder normale omstandigheden zou een randfiguur als Rick Santorum nooit een rol van betekenis hebben gespeeld in de Republikeinse voorverkiezingen. Maar Mitt Romney is zwak en andere kandidaten die net zo maf waren als Santorum hebben het al opgegeven: Herman Cain, Michele Bachmann, Rick Perry. Daardoor blijft Santorum over als enige serieuze uitdager van Romney en als enige kampioen van het benepen, in zichzelf gekeerde, geen kranten lezende, bijbelzwaaiende deel van Amerika.

Zijn ideeën over homoseksualiteit, abortus, anticonceptie en oorlogvoeren in Iran zijn al verontrustend genoeg. Nu doet hij iets veel ergers. Hij zet een leidend principe van de Westerse democratische rechtsstaat bij het grof vuil: de scheiding van kerk en staat.

Vorig jaar heeft Santorum al verschillende griezelige uitspraken gedaan. Bijvoorbeeld: De VS zijn "... a country that is given rights under the god, under god, not any god, the God of Abraham, Issac and Jacob, and that God that gave us rights also gave us a responsibility, and laws, by which our civil laws have to comport with. A higher law. God's law." (Zie video aan het eind van deze column.)

Alsof dat niet duidelijk genoeg is heeft hij zich ook afgezet tegen een historische toespraak van president Kennedy uit 1960. Kennedy, presidentskandidaat op dat moment, moest zich nota bene verweren tegen aantijgingen dat hij, als katholiek, katholieken zou bevoordelen en zich de wet zou laten voorschrijven door de katholieke kerk. In zijn speech zegt hij te geloven in een Amerika "… where no Catholic prelate would tell the president (should he be Catholic) how to act, and no Protestant minister would tell his parishioners for whom to vote; (…) and where no man is denied public office merely because his religion differs from the president…"

Volgens Santorum, dit weekend bij ABC, zou Kennedy gezegd hebben dat mensen met een geloof niet in het publieke domein thuishoren. Afgezien van die beledigende onwaarheid stelt hij opnieuw, anders dan Kennedy, zelf niet te geloven in absolute scheiding van kerk en staat (de laatste video, vanaf 13 minuten).

Kennedy's tekst is hier en staat als video onder deze column. Hij zegt alleen maar hoogstaande dingen waar ieder weldenkend mens het mee eens moet zijn. Dat Santorum een andere overtuiging heeft is griezelig genoeg, maar dat hij glashard over de inhoud liegt maakt hem bovendien een akelige gluiperd.

De scheiding van kerk en staat (via de vrijheid van godsdienst vastgelegd in de Amerikaanse grondwet) garandeert dat geen godsdienst wordt bevoordeeld boven een andere. In de praktijk is die scheiding in de VS niet goed doorgevoerd, maar om hem met zoveel woorden los te laten is een ernstige provocatie.

Een goede analyse van de volslagen onzinnigheid en tegenstrijdigheid van Santorums standpunt is te vinden bij Salon. Daarin onder andere: de Republikein Reagan was het roerend eens met Kennedy, en Kennedy verdedigde juist met zoveel woorden het recht van de gelovige katholiek Santorum om in het pubieke domein te verkeren.

En net als Joan Walsh van Salon vind ik het pijnlijk en treurig een christelijke Taliban als Santorum serieus te moeten nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen