Herbert Blankesteijn30 okt '12 20:13Aangepast op 31 okt '12 08:12

Het ontpoldermodel

Auteur: Herbert Blankesteijn

Dit kabinet vind ik nu al geweldig. Of eigenlijk vind ik het regeerakkoord geweldig. Er staan zaken in die tegen mijn persoonlijke belang ingaan, maar geef toe: het gezond verstand en het algemeen belang zegevieren.

Bijvoorbeeld in het geval van de hypotheekrenteaftrek. Kost u en mij veel geld, maar anders wordt dat geld wel op een andere manier bij ons weggehaald. Het werd hoog tijd dat er een einde kwam aan het gezeur. Weg ermee, even pijn, klaar. Over tien jaar weten we niet beter meer.

Bijvoorbeeld in het geval van de Olympische Spelen. Olé, olé, Nederland wordt niet uitgeleverd aan de roofridders van het IOC, die doorgaans hele landen onderwerpen en ze hun worgwetten weten op te leggen. Zeker hadden sommige ondernemers daar lekker winst mee kunnen maken: de betonstorters, de horeca, tot en met de verkopers van oranje petjes. Er zouden wat mensen korte tijd werk aan hebben gehad, van architecten tot beveiligers. Maar duurzame effecten zouden er niet zijn. De kater en de rekening voor het handhaven van de openbare orde, voor het opruimen van de troep en voor leegstaande accommodatie zou bij de burger zijn beland, terwijl het IOC er met het sponsorgeld en de tv-opbrengsten vandoor zou zijn gegaan. Good riddance¸Olympics. Zoek maar een ander goedgelovig slachtoffer.

En ook in het geval van de Hedwigepolder, waar Nederland zich nu eindelijk als een volwassen land aan een internationaal verdrag gaat houden. Niet langer worden er commissies benoemd en onderzoekjes uitgeschreven en wordt er tijd gerekt, net zolang tot er een reden is gevonden de Zeeuwen hun benauwde, redeloze zin te geven. (Het is vast een prachtige polder maar daar had je dan eerder actie voor moeten voeren. Bovendien hebben we de landbouwgrond helemaal niet nodig.)

Wel moet ik toegeven dat dit kabinet appelleert aan primitieve gevoelens mijnerzijds: Dankt den Heere, eindelijk weer een regering zonder het CDA. Wat een genot, om types als Verhagen, Bleker, Balkenende en Koppejan op hun neus te zien kijken.

Maar ja, dat is natuurlijk mede ingegeven door hun malafide kuiperijen rond de Hedwigepolder. Grappig dat de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs (óók CDA) verontwaardigd constateert dat een van de aanstaande regeringspartijen, de VVD dus, tot voor kort tegen ontpolderen was. Is het bij mevrouw Peijs opgekomen dat de VVD gedwongen tegen ontpolderen was omdat dat deel uitmaakte van de afspraken in de coalitie met het CDA?

Uit de snelheid waarmee dit kabinet is gevormd spreekt opluchting van beide partijen te kunnen gaan regeren zonder de huichelaars van het CDA. En wat de VVD betreft zonder de proleten van de PVV. Heerlijk, regeren met linkse drammers! En wat de PvdA betreft zonder de dominees van de ChristenUnie. Eindelijk, regeren met rechtse ballen! Je kunt zeggen wat je wilt, maar je kunt er zaken mee doen.

Goed beschouwd komen we met dit paarsachtige kabinet pas nu toe aan - om met Pim Fortuyn te spreken - het ruimen van de puinhopen van acht jaar Balkenende. Moge deze regering van het gezond verstand een lang en vruchtbaar leven beschoren zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen