Aandelen Facebook, de gok van de eeuw
Het aandeel Facebook zal de eerste dag nog wel stijgen, door hebberige beleggers, maar dan? Model-Google (gestage groei), model-LinkedIn (kwakkelen) of model-WorldOnline (instorten)?
Nou ja, de gok van de eeuw was misschien vooral de euro. Maar los daarvan, de vooruitzichten van Facebook zitten vol onzekerheden.
1. Weerzin tegen advertenties
Een van de belangrijkste daarvan heeft alles te maken met de beursgang zelf. Om de aandeelhouders tevreden te stellen zal vanaf nu alles in teken van het resultaat moeten staan. Dat kun je een tijd uitstellen, zoals Amazon in het verleden heeft gedaan, maar er zijn grenzen. Dat betekent meer of opvallender advertenties, betaalde status updates en andere ingrepen die gemeen hebben dat ze in dienst staan van de adverteerder en de aandeelhouder en dus het plezier van de gebruiker verminderen. Dit heeft het vorige grootste sociale netwerk, MySpace, genekt.
Mark Zuckerberg is zich duidelijk van dit gevaar bewust en hij heeft, gezien zijn uitdagend studentikoze kledingstijl, lef genoeg om aandeelhouders te trotseren. Maar vroeg of laat zal hij er toch aan moeten geloven, net als de oprichters van Google met hun ideaal om geen evil te doen.
Conclusie: Niet doen!
2. De trek naar het mobieltje
Facebook-gebruikers besteden nu al meer minuten op de site via het mobieltje dan via de pc. Die verhouding zal alleen maar verder verschuiven in de richting van mobiel. Facebook heeft nog geen goede methode om geld te halen uit mobiel. De schermpjes zijn te klein. Daar staat een speciale waarschuwing over in het prospectus. Beleggers met dollartekens in de ogen letten daar niet op, maar deze waarschuwing is niet voor niets onlangs aangescherpt. Het huidige, succesvolle verdienmodel van Facebook heeft zijn langste tijd gehad en er is nog geen alternatief.
Conclusie: Niet doen!
3. Gedoe rond privacy
Privacybewuste gebruikers zijn lawaaiïger dan de onverschillige, en van de laatste heb je er véél meer. De grootste bedreiging voor Facebook in dit opzicht vormen regelzuchtige overheden. Maar een onderzoek naar Facebooks privacybeleid door de Ierse autoriteiten is met een sisser afgelopen. TechCrunch noemt daarnaast censurerende overheden als gevaar. Maar dat is eerder een kans: in landen als Iran en China is Facebook nu geblokkeerd. In de beurswaarde is nu dus verdisconteerd dat de immense Chinese markt voor Facebook niet toegankelijk is. Dit kan alleen maar verbeteren, en als het verbetert zal dat Facebook een koerssprong opleveren.
Conclusie: Koop!
4. Facebook's Facebook
Friendster en MySpace domineerden enige tijd het sociale netwerken. Hyves deed dat in Nederland. Orkut was ooit de kroonprins van het veld maar verknalde het. Kansen kunnen keren. Maar geen sociaal netwerk heeft ooit zo'n dominantie bereikt als Facebook. En dominantie op internet versterkt zichzelf. Op grote fouten hebben we Facebook nog niet kunnen betrappen. De kans dat een alternatief sociaal netwerk Facebook overklast is vrijwel nihil. Net zoals Microsoft nooit is verslagen door een alternatief besturingssysteem, Google niet door een alternatieve zoekmachine en Apple niet door een iPhone-killer.
Wel is het een zekerheid dat op een dag een concurrent van Facebook zal opstaan die een nieuw terrein blootlegt, zoals het kleine Microsoft dat deed bij het dominante IBM, het kleine Google bij het dominante Microsoft en het kleine Facebook bij het dominante Google. En guess what? Die concurrentie heeft IBM, Microsoft en Google echt geen kwaad gedaan.
Conclusie: Koop!
5. Het moment is goed voor Facebook, dus niet voor u
Het tijdstip van deze beursgang is gekozen door Facebook, nadat het bedrijf eerst een paar jaar van razendsnelle waardestijging heeft afgewacht. Zij weten meer dan u en ik. De eerste tekenen van problemen zijn er al: de evolutie naar mobiel en afnemende inkomsten. Het aantal gebruikers kan nog verdubbelen maar kan echt niet meer vertienvoudigen, bij gebrek aan voldoende wereldburgers.
Waarom zou Facebook naar de beurs gaan als er nog jaren van comfortabele groei aan zitten te komen? Waarom zouden ze u geld gunnen dat ze zelf kunnen oprapen? Als dit het beste moment is voor de oprichters en de vroege investeerders, is het een belabberd moment voor een (kleine) belegger om in te stappen.
Conclusie: Niet doen!