19 juli: En dan nu allemaal naar T-Mobile
Marktleider KPN maakt zijn mobiele abonnementen duurder. Dan nemen we toch een nieuwe marktleider?
KPN verliest een steeds groter deel van de gratis geldstroom van sms, dat weten we sinds dit voorjaar. Skype en WhatsApp belasten mag niet van de nieuwe Telecomwet, dus moet ergens anders gratis geld vandaan komen. Wat hebben de tovenaars van KPN bedacht? Een verpletterende innovatie? Nee. Prijsverhogingen. En om die te begeleiden: wezelpraat.
Hier een paar voorbeelden, die ik dank aan Leon Krijnen op Dutchcowboys:
‘De traditionele abonnementsvormen, die sms’en en mobiel belverkeer als uitgangspunten hebben, zijn ontoereikend voor de klant en voor KPN.’
Voor de klant? Wie is die geestelijk ontspoorde klant die heeft gevraagd om een duurder abonnement? Die man heeft hulp nodig.
‘Consumenten snappen de structuur en vinden elementen van de propositie positief.’
Hier past slechts lang en honend gelach, als van een geestelijk ontspoorde klant zeg maar.
De nieuwe tarieven zijn onder andere bij Tweakers te vinden. Merk op dat er sprake is van koppelverkoop. Je kunt alleen meer dataverkeer krijgen als je ook meer afneemt in de categorie belminuten/sms. Dat is absurd nu we toegaan naar een wereld waarin de rol van dataverkeer verhoudingsgewijs steeds groter wordt.
Bij Tweakers maakt een van de reaguurders een vergelijking met de tarieven in Denemarken en Zweden. Wat blijkt? Die zijn belangrijk lager. Het is dus niet zo dat 'mobiel' verliesgevend dreigt te worden of zoiets. Het gaat erom de woekerwinsten te handhaven waar KPN door sms aan gewend is geraakt.
Gewoon weg dus bij KPN. Je kunt naar Vodafone maar niet als je een armoedzaaier bent, want de twee goedkoopste abonnementen hebben beperkingen voor Skype en WhatsApp (in de voorwaarden 'Voip' en 'SMS over IP' genoemd). Vodafone had dat allang ongemerkt geregeld toen KPN dit hele circus ontketende en Vodafone probeert er zo lang mogelijk mee weg te komen. Dat zal ze lukken zolang de nieuwe Telecomwet nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd en niet in het Staatsblad is gepubliceerd. Weg dus ook met Vodafone als bedrijf dat innovatie en vooruitgang probeert tegen te houden.
Allemaal naar T-Mobile dus. Dat klinkt als reclame maar dat krijg je met twee falende partijen in één falende markt (dank Opta, die ooit uitsluitend hiervoor werd opgericht). Waarom kunnen we eigenlijk geen Deense provider nemen?
UPDATE: Op dezelfde pagina van Tweakers meldt trouwens een andere reactie dat je in Denemarken ook een abonnement kunt nemen op alléén mobiel internet. Beter kan de achterlijkheid van het Nederlandse aanbod niet worden geïllustreerd.
Herbert Blankesteijn
---
Herbert Blankesteijn schrijft wekelijks voor BNR.nl een column over een actueel thema op het digitale vlak. Daarnaast is Herbert dagelijks van maandag tot en met donderdag te horen en te lezen met Internet Vandaag, en presenteert hij iedere donderdagavond BNR Digitaal.