Herbert Blankesteijn17 okt '12 17:28

17 okt: Vragen apps teveel rechten?

Auteur: Herbert Blankesteijn

Ze zijn er zeker, de apps die smsjes willen versturen, de camera of de microfoon van de smartphone willen gebruiken of gegevens over het telefoon willen weten. Maar soms lijkt het erger dan het is.

De site infowars.com klaagt over apps die bij installatie meer bevoegdheden vragen dan ze nodig hebben. Ze willen bijvoorbeeld de camera of de microfoon gebruiken zonder dat te snappen valt waarom. Maar soms valt dat wel te snappen. Vaak zie je: een app wil "inhoud van USB-opslag aanpassen/verwijderen inhoud op de SD-kaart aanpassen/verwijderen." Bedoeld is: nu en dan daar iets opslaan.

Niet zo helder is wat een agenda-app te zoeken heeft met je camera en microfoon - een van de voorbeelden van Infowars. In Internet Vandaag figureerde laatst een app, The Human Face of Big Data, die ook video en foto's wilde kunnen maken. "Hiermee kan de app foto's nemen en video's maken met de camera. De app kan op deze manier op elk gewenst moment beelden verzamelen van wat de camera ziet." Waar is dat goed voor?

Maar je weet het niet altijd. Ik heb getwitterd wie voorbeelden wist, en meteen kwam iemand met de BNR-app. Die vraagt ook de opnamefunctie te  mogen gebruiken. Maar dat moet om audiotweets te kunnen versturen - een van de selling points van de app. Aan de andere kant: "Telefoonstatus en -identiteit lezen - Hiermee  krijgt de app toegang tot de telefoonfuncties van het apparaat. Een app  met de betreffende toestemming kan het telefoonnummer en serienummer  van deze telefoon achterhalen, bepalen of een oproep actief is, het  gekozen nummer achterhalen enzovoort." Waar dit goed voor is heb ik nog niet kunnen achterhalen.

De rechten worden te breed geformuleerd, je zou mensen gerust kunnen stellen door te zeggen: de app moet kunnen opnemen,  maar alleen als u, de eigenaar, de opnameknop indrukt. De app moet kunnen betalen, maar alleen als u de betaling autoriseert.

Maar het valt niet  uit te sluiten dat sommige bedrijven weten dat mensen de voorwaarden niet lezen en daar misbruik van maken. Of denken: beter teveel rechten dan te weinig. Het wachten is op app-makers die zuinig zijn met rechten en daar concurrentievoordeel aan ontlenen. Maar dat zal alleen werken als hun klanten goed en kritisch kijken naar de bevoegdheden van álle apps die ze installeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen