Herbert Blankesteijn24 okt '11 22:11Aangepast op 28 okt '11 21:09

Geef mij zo'n snelheidsbegrenzer

Auteur: Herbert Blankesteijn

Rijkswaterstaat doet proeven met een snelheidsbegrenzer. Auto's die met deze begrenzer zijn uitgerust, kunnen niet harder dan de plaatselijke maximumsnelheid.

Toen ik dat hoorde, maandagavond in het NOS journaal, dacht ik: dat wil ik ook!

Maar het blijkt niet een handige voorziening voor brave burgers als ondergetekende, die zich graag aan de maximumsnelheid willen houden. Rijkswaterstaat bekijkt namens de overheid of dit een geschikte strafmaatregel is voor idioten die dat juist níet doen. Beter had de volslagen gekte van het Nederlandse automobilisme niet geïllustreerd kunnen worden.

Zijn bekeuringen een verkapte vorm van belastingheffing? Je zult de automobilisten de kost moeten geven die dat vinden. Wel, ik wou dat iedere belasting zo makkelijk te ontduiken was, en ik ben er erg goed in geworden al zeg ik het zelf. Ik mis de puberale neiging altijd maar zo  hard mogelijk te willen rijden en sinds ik de cruise control heb ontdekt, word ik nooit meer bekeurd (ja één keer, toen de cruise control defect was). Belasting betalen is voor de dommen, heb ik altijd gevonden.

Het vervelende is dat ik toch nog steeds zelf die snelheid moet instellen, terwijl de max elke paar kilometer verandert. En terwijl bovendien mijn gps die limiet wéét. Wat zou handiger zijn dan de plaatselijke maximumsnelheid elektronisch aan mijn cruise control te geven, zodat ik daar niet meer op hoef te letten.

En, een klein detail, de cruise control gaat (net als de meeste automobilisten) uit van een minimumsnelheid. Het is geen raketwetenschap daar een maximum van te maken. Is ook veel veiliger: het gas loslaten en opeens merken dat je auto geen snelheid mindert, is er niet meer bij. Dan is het technisch onmogelijk nog een bekeuring te krijgen voor te hard rijden. Wie kan daartegen zijn?

Het moet speciaal aantrekkelijk zijn voor fans van de Nationale Autoshow, die "willen planken" zoals onze promo's aanmoedigen. Met een begrenzer kun je continu planken en heb je toch de garantie dat je de hele dag de belasting op te hard rijden ontduikt. Ik verwacht per onmiddellijk een schreeuwende en buitengewoon koopkrachtige vraag naar die begrenzers.

Gerelateerde artikelen