Herbert Blankesteijn13 apr '12 10:38Aangepast op 13 apr '12 16:04

Column Herbert Blankesteijn | Etters hebben de macht

Auteur: Herbert Blankesteijn

Een leraar, sufgetreiterd tijdens een schoolreisje, slaat een leerling een tand uit zijn mond. Hij is nu veroordeeld. Het kost hem zijn carrière en zijn pensioen.

Jils Buizer is veroordeeld tot een taakstraf en een schadevergoeding aan zijn 'slachtoffer.' Mishandeling heet dat juridisch, alsof de leraar een foltersessie heeft georganiseerd. Einde carrière, ondanks een verder smetteloze staat van dienst. De leerling geldt als zielig, hoewel zijn weigering om zijn eigen zooi op te ruimen de aanleiding was. Persoonlijk heb ik diep respect voor de leraar, ook al verloor hij zijn zelfbeheersing. Een uitvoerig interview met hem staat in NRC van 12 en Next van 13 april.

Ik ben geen leraar geworden uit angst voor dit soort etters. Maar ik heb ik wel eens met ze te maken gehad. Zo heb ik een keer geholpen een voetbalelftal te begeleiden bij een toernooi in Tsjechië. Met verbijstering zag ik hoe een groepje jongens van 16 jaar een spoor van verwoesting trok door Karlsbad, terwijl de andere (meest Oost-Europese) elftallen zich voorbeeldig gedroegen. Onze spelers smeten langs het veld met taart en fruit. In het restaurant was het bordje met het nummer van onze tafel kapot voor we goed en wel zaten. Er iets van zeggen had geen enkel effect. Een van onze middenvelders heeft zich op een haar na doodgedronken.

Eenmaal heb ik geprobeerd iets meer te doen dan er iets van zeggen. Toen een van onze spelers een cornervlag van de gastheren had gesloopt wilde ik hem dat ding weer laten herstellen. Hij weigerde dat. Na een woordenstrijd drapeerde hij bij wijze van compromis het losgetrokken doek over het kale paaltje. Ik weet niet eens meer hoe het daarna verder is gegaan; ik vrees dat ik het uit woede heb verdrongen.

Mijn tact zal vast wel tekortschieten, maar een puber weet dat hij kan winnen als hij gewoon weigert mee te werken. Voor een draai om zijn oren kun je als volwassene gevankelijk worden weggevoerd, terwijl de jongeling zelf zo ongeveer een moord moet plegen voor een straf van betekenis, zoals schorsing of royement (of het nu een voetbalclub of een school betreft).

Bij een andere gelegenheid heb ik bewust niet ingegrepen. Op een schoolplein waar ik toevallig moest wezen zag ik een leerling show maken door een plastic bekertje eerst achteloos op de grond te gooien en daarna (nota bene toen een medeleerling er wat van zei) opzettelijk aan splinters te trappen. Als ik me ermee had bemoeid had ik hem alleen maar de gelegenheid gegeven mij te trotseren.

Ik bewonder mensen die dan precies de goeie tekst hebben om de dader tegenover zijn kornuiten voor schut te zetten. Maar een volwassene, en zeker een leraar, moet op zo'n moment een leerling een klap voor zijn kop kunnen geven zonder voor zijn toekomst te hoeven vrezen. Anders hebben en houden de etters de macht.

Herbert Blankesteijn

---

Herbert Blankesteijn schrijft regelmatig voor BNR.nl een column over een actueel thema op het digitale vlak. Daarnaast is Herbert dagelijks van maandag tot en met donderdag te horen en te lezen met Internet Vandaag, en presenteert hij iedere wo0ensdagmiddag om 14.30 uur BNR Digitaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen