Herbert Blankesteijn22 sep '11 22:54

Column Herbert Blankesteijn: Lang leve het schelden

Auteur: Herbert Blankesteijn

Laten we eerlijk zijn. De mooiste grap van de Algemene Beschouwingen was van Wilders, meteen al op woensdag. "Mariko Peters lag ergens belangen te verstrengelen."

Pure poëzie. Dan hoef je de context niet eens meer te weten, als die er bij Wilders al toe doet.

Voor de rest was het wel controversieel wat hij allemaal schetterde, maar niet hoogstaand.

Wat is in godsnaam een bedrijfspoedel? Is dat het tegenovergestelde van een particuliere poedel? Wat heeft dat met de PvdA te maken? Was die poedel soms een suggestie van Richard de Mos?

En wanneer was Wilders voor het laatst racistisch en xenofoob genoemd? Toch niet tijdens deze Algemene Beschouwingen. Daarvoor ga ik dus persoonlijk niet de boom in. (En waarom zou je trouwens iemand die xenofoob ís niet zo mogen noemen?)

Hoe komt het dan toch dat het in de media vooral gaat over kakelhans Wilders?

Dat komt uiteraard voor een deel door de media zelf, want die stellen de vragen, selecteren de antwoorden en maken de analyses. Voor een deel, maar niet uitsluitend.

Stel nou dat er één partij was geweest, één fractieleider, Cohen bijvoorbeeld, die het hoofd koel had gehouden en helemaal niets over Wilders' verbale pesterijen had gezegd.

Deze partij zou zijn overgekomen als onverstoorbaar, verstandig en op de inhoud gericht. De fractieleider had zich geprofileerd als wijze staatsman. Hij zou na afloop alle pers te woord hebben moeten staan en had uitgebreid kunnen uitleggen waar het wél om ging of had moeten gaan in dit debat.

Alle andere partijen hadden direct begrepen dat dit de manier was: volstrekt niet ingaan op Wilders' geraaskal.

De man zou dan alleen nog in het luchtledige meppen.

Maar nee, allemaal moesten ze iets vinden van Wilders en van andermans reacties, vooral die van Cohen. En dan opkijken dat de media dáár verslag van doen.

Het komt dus gewoon door de politici, die zich zomaar uit balans laten brengen door het keffertje van de PVV. Maar tntussen is al dit gekrakeel niet slecht voor de politiek.

Integendeel, het is goed.

Jarenlang is er geklaagd over de saaiheid van het parlement in Nederland. Waar waren de tijden van Hans Wiegel, Marcus Bakker en Boer Koekoek gebleven?

Waarom hadden we geen parlement zoals het Engelse, waar tenminste nog eens iemand creatief werd beledigd? Waarom hadden we geen toestanden zoals in Italië, waar je nog gewoon vuistgevechten had in de volksvertegenwoordiging? En waarom werd de Tweede Kamer nooit eens bezet door een muitende kapitein zoals in Spanje?

Nu worden er lekkere robbertjes gevochten door de geachte afgevaardigden, is het weer niet goed. Ik zeg: dat is het wél.

Zelden was er zoveel aandacht voor de Algemene Beschouwingen. Ik denk dat op deze manier veel meer echte informatie over de begroting de kiezers bereikt dan anders zou zijn gebeurd.

Dus Rutte, pak een mes in je pennelikkershanden, steek dat in een rug, maakt niet uit van wie, en draai maar lekker rond.

Cohen, jij deftige Dickerdack, mocht je werkelijk ballen hebben, ruk die van Wilders er dan eindelijk eens af. En Wilders, halfzachte Limburgse haarbal, als jij denkt dat je herrie kunt schoppen, ga dan eens op stage in het Turkse parlement.

Gewoon, om het vak te leren.

Herbert Blankesteijn

---

Herbert Blankesteijn schrijft wekelijks voor BNR.nl een column over een actueel thema op het digitale vlak. Daarnaast is Herbert dagelijks van maandag tot en met donderdag te horen en te lezen met Internet Vandaag, en presenteert hij iedere donderdagavond BNR Digitaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen