[09-06] Weiger-ambtenaar
10 jaar na de invoering van het homohuwelijk is het weer een issue: de weigerambtenaar. Minister Van Bijsterveldt vindt dat je als ambtenaar een huwelijk tussen homo’s mag weigeren, als dat gewetensbezwaren oplevert. Homo-organisaties als COC en de Gaykrant zijn teleurgesteld.
Als ik homo was, zou ik persoonlijk geen voorkeur hebben voor een gedwongen weigerambtenaar. Zoals het hoofd personeelzaken van de gemeente Bunschoten (koploper weigerambtenaren) zei: “We hebben hier in Bunschoten nog nooit een homopaar aan de balie gehad”. Dus dat maakt dit tot een puur theoretisch en principieel debat.
Toch interessant.
Want in eerste instantie denk ik: weigerambtenaren toelaten, wat een idiotie. Een ambtenaar heeft toch gewoon de wet uit te voeren? Straks vinden we het ook OK als moslimambtenaren geen hand meer geven aan vrouwen, of als SGP-ambtenaren weigeren alleenstaande moeders te helpen.
Neo-conservatief Bart Jan Spruijt heeft in zijn column in Binnenlands Bestuur een heel andere visie. In Amsterdam worden weigeramtenaren namelijk niet geaccepteerd, en eruit gewerkt. Hij vergelijkt het uitbannen van de weigerambtenaar met inquisitiepraktijken. Volgens Spruijt komt het veroordelen van de weigerambtenaar van "een nieuwe drammerige meerderheid voor wie de kwestie iets obsessioneels krijgt". Of, zoals een andere poster op internet schreef: "Het homohuwelijk is vaak als een soort lakmoesproef voor weldenkendheid".
Toch is de kritiek op het CDA en de regering terecht. De ambtenaar heeft toch democratische wetten uit te voeren. “Dan maak je maar zin”, zei mijn moeder altijd. Of je vertrekt.
Voor de overheid is iedereen gelijk. De ambtenaar is een diener van de overheid, dus dient de ambtenaar iedereen gelijk te behandelen.
Daarom lijkt het verstandig om niet iedere gemeente zelf beleid te laten maken hoe om te gaan met weigerambtenaren. Anders blijk je in spakenburg opeens een stuk moeilijker te kunnen trouwen dan in Amsterdam-Zuid.
Als je 10 jaar na de invoering van de homohuwelijkswet nog steeds niet over dit besluit heen bent, dan moet je maar vertrekken als ambtenaar. Anders is het accepteren van een weigerambtenaar hetzelfde als het accepteren van een advocaat die niet wil staan voor de rechter. Of… zoals twitteraar Tjan gisteren schreef: "Dat is een beetje hetzelfde als de moslim-cassière die principieel weigert varkenshaasjes langs de scanner te halen".