Column hoofdredactie | Recht in de Leer(s)
Natuurlijk moet Mauro in Nederland blijven. Hoe durft minister Leers deze totaal vernederlandste jongen toch naar dat enge Angola te sturen?
53 procent van de bevolking van Angola bestaat uit Christenen, de rest is aanhanger van een inheems geloof. Volkomen begrijpelijk toch dat een deel van de CDA fractie tegen de uitzetting van Mauro is. Wie wil er nou naar een land gestuurd worden waar het CDA vermoedelijk de grootste partij zou worden. Dat gun je niemand.
Zonder gekheid. Angola is een democratie, zonder lange traditie maar wel stabiel. Wat is er nou precies op tegen om een uitgeprocedeerde asielzoeker daar naar toe te sturen? Dat hij te veel vernederlandst is? Tja dat kan ik goed begrijpen bij een meisje als Sahar. Die moest naar een Burkaland, waar zij een volstrekt kansloos leven zou krijgen zodra de Navo zich daar terugtrekt. Bij Angola is dat toch echt net eventjes anders. Het land is arm, dat is waar - 70 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Makkelijk zal Mauro het dus zeker niet krijgen. Maar hij heeft er familie wonen, onder wie zijn eigen moeder. En zou het Nederlandse onderwijs nou echt zo slecht zijn dat hij daar kansloos is? Waarschijnlijk is hij een van de best opgeleide jongens van 18 jaar die het land straks rijk is.
Natuurlijk is dit geen pretje voor Mauro, maar asielbeleid moet wel draagvlak hebben. Als we lak hebben aan onze eigen criteria, dan raak je dat draagvlak onherroepelijk kwijt bij een groot deel van de bevolking. Je speelt daarmee partijen als de PVV in de kaart. En dat is precies wat Kamerleden van de linkerflank nu doen. Ze schreeuwen moord en brand en doen een beroep op het moreel besef van minister Leers. Ze reageren op het verhaal van één individu, maar verliezen het grote geheel uit het oog.
Mauro wist vanaf dag één dat een verblijfsvergunning er niet in zat. Dat sociale advocaatjes over zijn rug procedurele vertragingsspelletjes hebben gespeeld is niet de schuld van de uitvoerder van de regels. Minister Leers houdt tot nu toe zijn rug recht en durft een onpopulaire maatregel te nemen. Dat is knap, dwars tegen het morele geweld in van links. Hij toont daarmee in elk geval leiderschap. Het soort leiderschap dat we in de aanpak van de Eurocrisis nou juist zo moeten missen.
De hoofdredactie
---
Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut.