Hoofdredactie25 dec '12 11:07

Column hoofdredactie | Lubbers, de Paus en Michael Boogerd

Auteur: Meindert Schut

BNR is bij uitstek de zender van het vooruit kijken. Niet te lang stil blijven staan bij het verleden, maar oplossingen zoeken voor de toekomst.

Meindert Schut
Meindert Schut

Bij ons zul je geen ellenlange jaaroverzichten horen op de radio of lezen op onze website. Toch is het, zo vlak voor kerst, ook goed om eens kritisch terug te blikken en misschien op sommige zaken tot inkeer te komen. 

Oud-premier Ruud Lubbers deed dat afgelopen weekend bij Buitenhof. Hij zei daar dat het een fout was geweest om in de jaren '80 en '90 geld vanuit de pensioenfondsen terug te storten naar de werkgevers. Het leek toen een goed idee, omdat er grote overschotten waren, maar nu staan we voor een fundamentele keuze. Gaan we fors korten op de pensioenen van de pensioengerechtigden of accepteren we dat er voor de jongeren straks vrijwel niets meer overblijft?

Lubbers wil nu geen spelletje zwartepieten over het verleden, maar vindt dat we volop aan de slag moeten voor de toekomst. Mooi dat hij zo tot inkeer is gekomen, maar waarom gebeurt dat bij politici vaak pas als ze zelf gepensioneerd zijn? Het zou nog mooier zijn als de huidige politici tot inkeer komen en samen met de sociale partners orde op zaken stellen.

In de wielrennerij komt men ook zo langzamerhand tot inkeer. Michael Boogerd wil pas vertellen wat hij van dopinggebruik bij de Raboploeg weet, als zijn ploeggenoten met hem meedoen. Een anonieme collega van hem bekent tegenover de NOS dat er weldegelijk een dopingprogramma was bij de Raboploeg, maar echt met de billen bloot willen ze dus nog niet. Boogerd werd een wielerheld toen hij in 2002 helemaal alleen de koninginnenrit van Les Deux Alpes naar La Plagne won. Hij wordt pas echt een grootheid als hij nu tot inkeer komt en als kopman openheid van zaken geeft over dopinggebruik bij de Raboploeg.

Van veel groter belang is dat de Paus eens tot inkeer komt met zijn denkbeelden over homoseksualiteit. In zijn kersttoespraak noemde hij homo’s impliciet “een bedreiging voor de essentie van het menselijk wezen”. Met zijn hopeloos verouderde denkbeelden schoffeert hij niet alleen een groot deel van de wereldbevolking. Hij brengt ook veel katholieken in verlegenheid, die al tot inkeer zijn gekomen en er een iets modernere visie op nahouden.

Zelf ben ik afgelopen week ook tot inkeer gekomen. Vorige week bracht ik in mijn column de voedselbank in verband met Tokkies. Alsof alle bezoekers van de voedselbank asociale mensen zijn, die misbruik maken van de goedheid van anderen. Dat is natuurlijk flauwekul. Bovendien leidde deze opmerking de aandacht af van mijn eigenlijke boodschap over de marketing, die goede doelen hanteren. Aan alle mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank en aan alle mensen die bij de voedselbank werken bied ik daarvoor mijn excuses aan. Hoe sneller je een fout toegeeft en tot inkeer komt, hoe sneller je weer een stap vooruit kunt maken.

Ik wens iedereen nog veel inkeer de komende dagen. Dan wordt 2013 ongetwijfeld een topjaar!

Meindert Schut, waarnemend hoofdredacteur BNR Nieuwsradio.

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Volg Meindert ook op Twitter @MeindertSchut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen