Hoofdredactie1 dec '11 08:52

Column hoofdredactie | Dag Sinterklaasje

Auteur: BNR Webredactie

Het paard van Sinterklaas is kwijt. Ouders met jonge kinderen kennen dit actuele probleem. En vinden we het beest niet op tijd terug dan is het volgende week dus geen cadeaus onder de schoorsteen.

Column hoofdredactie | Dag Sinterklaasje
Column hoofdredactie | Dag Sinterklaasje

"Dit is ieder jaar hetzelfde", aldus mijn zoon van acht over het Sinterklaasjournaal. "Dan is de stoomboot verdwenen, dan zijn de cadeautjes spoorloos. En op het laatst komt het altijd weer goed."

U begrijpt het, hij heeft het trucje door en is van zijn geloof gevallen. Hoewel, er is nog enige twijfel: de schoen wordt nog trouw gezet, en zolang die ’s morgens voorzien is van een stripboek bestaat Sinterklaas om opportunistische redenen nog een klein beetje. Vragen ga je pas echt stellen als de almachtige je met lege handen achterlaat.

Mensen die geloven in Europa
Geloof biedt houvast voor mensen die de realiteit nog niet onder ogen kunnen zien. Zo zijn er mensen die geloven in Europa. En dat is net Sinterklaas. Ieder jaar vinden we door de interne markt een maandsalaris extra in onze schoen, zo berekende het CPB onlangs.

Het is ook een veilig geloof. Landen die stout zijn geweest verdwijnen als puntje bij paaltje komt toch niet in de zak. Ja, ze krijgen wat minder pepernoten, maar afvoeren naar Spanje: nog niet gebeurd.

De Europarlementariërs zijn net als de zwarte Pieten erg druk met voornamelijk elkaar, maar hebben uiteindelijk niets te vertellen. Beslissingen worden genomen door de baas, of ie nu in Madrid of in Berlijn woont. En dan het geld. In niets onderscheidt de Euro zich van die nepchocolademunt: het omhulsel suggereert veel, de inhoud is waardeloos.

Sinterklaas is een Pool
De moderne Sinterklaas is een Pool. 150 duizend wonen er in ons land, en ze leveren met hun inzet de economie bijna twee miljard en de schatkist ruim 1 miljard euro op, zo werd gisteren bekend. Een cadeautje van het grenzeloze Europa. Kijk, daar wil je wel een liedje voor zingen.

Europa: er alleen maar in geloven is naïef. Het wordt tijd om het feest wat geloofwaardiger te maken. De kinderen groeien op en zien dat sommige dingen onmogelijk waar kunnen zijn. Wel een gemeenschappelijke munt, maar geen centraal orgaan dat landen kan dwingen daar verantwoord mee om te gaan. Het valt net zo moeilijk uit te leggen als een paard op het dak.

Pakjesavond van het nieuwe Europa
Volgende week is de top der toppen. Pakjesavond van het nieuwe Europa. Op het verlanglijstje van ieder weldenkend mens staan niet nog meer van die vieze nepchocolade munten. Geldpersen lossen het probleem niet op. De enige surprise waar ze ons mee blij kunnen maken is de verhuizing van de Sint naar Brussel, een vreselijk streng nieuw boek, en een roe waar we niet slechts mee dreigen maar die we met veel liefde gebruiken tegen ongehoorzame kinderen.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut

Gerelateerde artikelen