Hoofdredactie23 aug '12 06:07

Column hoofdredactie | Campagnehumor

Auteur: Paul van Gessel

Laura Bush, de vorige presidentsvrouw, vertelde ooit hoe manlief George voor ieder probleem op het erf van hun ranch in Texas steeds op ironische wijze dezelfde oplossing voorstelde: “Ik zal de kettingzaag er wel even in zetten.”

Daar konden ze bij de Bushjes wel om lachen. Bij de Roemertjes en hun aanhang hebben ze meer moeite met de kettingzaag. “Een misselijke foto", zei de nummer twee Renske Leijten. En Emiel zelf moest eens diep zuchten en zei: “Ach, Quote heeft ook eens wat bedacht: verder geen mening over”.

Wat een gemiste kans. Waarom zegt ie niet: “Belachelijk dat ze mij afschilderen als een moordenaar met een kettingzaag. Ik gebruik bij voorkeur een bijl.” Maar humor zit er op dit moment bij de verbeten politici niet in. Ze moeten miljarden schrappen en pijn aankondigen. Ik zou zeggen, juist dan is een beetje lachen en bovenal relativeren wenselijk. Maar dat vinden ze moeilijk. Wouter Bos zei ooit over de Haagse arena dat ie zo zuur is dat je een Hinderwetvergunning moet aanvragen.

Nu kunnen verbeten en zure politici ook weer dolkomisch van zichzelf worden. Zo stuitte ik deze week op het verkiezingsspotje van Trots op Nederland van twee jaar geleden. Voor wie van humor houdt. Rita Verdonk, ooit stond ze in peilingen op meer dan twintig zetels. Je krijgt buikpijn van het lachen van haar filmpje, zo slecht is het. Vooral als je een stuk of twintig B-acteurs in een zwembad al watertrappelend bijna kopje onder ziet gaan.

Hoeveel beter doen ze dat in Amerika. Mitt Romney wordt daar in een hilarisch filmpje neergezet als een grote belastingontduiker. En dan is daar Miss Swiss Bank Account, een wulpse actrice in een Zwitsers Heidikostuum. Zij weet wel waar dat geld gebleven is. En ja hoor, nu is Zwitserland boos over dit campagnefilmpje van Obama. Geen gevoel voor humor. We moeten ons echt zorgen maken.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Gerelateerde artikelen