Column hoofdredactie | Supersonisch zwempak voor Catshuis
Nog een kleine 100 dagen en dan gaan de Olympische Spelen in Londen van start. Helaas dreigt nu al een mislukking.
Een van onze grootste kanshebbers op een gouden plak is zwemster Ranomi Kromowidjojo. Een geweldige sportvrouw, maar de ultieme prestatie wordt haar onthouden door de internationale zwemwereld.
Dat Kromowidjojo op koers ligt bewees zij afgelopen weekend door een wereldrecord te zwemmen op zowel de 100 als de 50 meter vrij. Maar de snelste tijd ooit is het niet, omdat ze zwom in “normaal textiel”. Je zou bijna denken dat er ook naakt gezwommen wordt, maar dat is niet het geval.
Supersnelle zwempakken
De “echte” wereldrecords zijn behaald met speciale, supersnelle zwempakken, abnormaal textiel dus eigenlijk. Die moderne zwempakken zijn verboden, omdat ze concurrentievervalsend zouden werken.
Op zich logisch, je wilt een level playing field. Iedereen in hetzelfde water met dezelfde pakken, dan weet je zeker dat de beste wint. Toch zal ik me een beetje belazerd voelen als Kromowidjojo straks als eerste aantikt en goud pakt namens Nederland. Haar prestatie wordt er natuurlijk niet minder van, maar de wetenschap dat het eigenlijk nog harder kan is ronduit frustrerend. Stel nou dat ze net niet het officiële wereldrecord uit de boeken zwemt? Met een supersonisch zwempak was dat waarschijnlijk wel gelukt.
Ouderwets gilde
De internationale zwemwereld gedraagt zich als een ouderwets gilde. Ze houden de ontwikkeling van de sport tegen. We zien Sven Kramer toch ook niet meer op Friese noren en met een wollen muts op zijn kop de schaatswereld veroveren?
Dezelfde vorm van behoudzucht zien we al enkele jaren in de politiek. Onze eigen Kees de Kort zegt altijd: “regeren is vooruitschuiven”. Gelijk heeft hij. Of het nou gaat om de woningmarkt of een flexibeler arbeidsmarkt , de broodnodige innovaties worden tegengehouden om maar te behouden wat we hadden. Dat is een doodlopende weg. De tijd van vooruitschuiven is voorbij.
Zakenkabinet
Ondernemers geven de club Rutte een onvoldoende en pleiten voor een zakenkabinet. Zo’n zakenkabinet gaat er waarschijnlijk niet komen, de laatste keer dat dit echt gebeurde was in 1879 onder leiding van premier Van Lynden van Sandenburg.
Net als nu zat er een conservatief liberale regering met een wankele basis in de Tweede Kamer. Veel succes was er trouwens niet. Broodnodige hervormingen op het onderwijs en de kieswet werden als hete aardappelen vooruitgeschoven. Niet iets om naar terug te verlangen.
Beetje geluk
Vandaag krijgt het huidige kabinet de doorrekeningen van hun plannen terug van het CPB. Met een beetje geluk vinden we in die berekeningen iets van een supersonisch zwempak terug. Dan wordt er in elk geval vooruitgang geboekt.
Meindert Schut
---
Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.