Hoofdredactie5 jul '12 06:44

Column hoofdredactie | God in deeltjes

Auteur: Paul van Gessel

Goed nieuws: we kunnen eindelijk de EO afschaffen. God bestaat immers, zo weten we sinds gisteren de CERN het Higgs-deeltje heeft geopenbaard.

En als dit onomstotelijk vast staat, waarom dan nog zendingsdrang via de kostbare zendtijd. De EO is dus overbodig, net als de KRO en de NCRV. Waarom zouden we het derde net nog in de lucht houden nu God in de Zwitserse deeltjesversneller is neergedaald?

Het Goddeeltje. Het scheelt een hoop ellende nu we het zo goed als zeker hebben. We kunnen er fijntjes de moslimfanaten in Timboektoe op wijzen dat ze er naast zitten. Alles bestaat uit Goddeeltjes, zij zelf, hun kamelen en ook de tombes die ze in hun waanzin vernielden. Je kunt het graf van Arafat openen, maar ik garandeer dat we niets meer aantreffen dan wat restjes God, naast natuurlijk een theedoek en wellicht wat gif. En nu begrijp ik ook ineens dat er gisteren een bijkans Goddelijke pizza is gepresenteerd waarvan je er wel drie per dag mag eten zonder dik te worden. Door deze zogenaamde Higgs Quatro Stagioni kan het diepgelovige Amerikaanse volkje zich nog schaamtelozer volproppen met het ware geloof.

God dus geopenbaard, we delen letterlijk allemaal dezelfde, dus einde godsdienstoorlogen. Syrië kan tot bedaren komen, Turkije mag van de PVV alsnog bij de EU, weigerambtenaren hebben het nakijken. Ik vrees echter dat het allemaal weer anders gaat lopen. Toen de aarde van plat ineens rond werd verzonnen de kerkleiders steeds iets anders om heksen te kunnen verbranden. Als wetenschappers aantonen dat God een deeltje is, claimen er altijd wel onverbiddelijken dat hun God de ware bedenker is van dit deeltje. Heeft ie zeven dagen over gedaan. Of ze gaan beweren dat de CERN-medewerkers in werkelijkheid de duivel zijn, die langzaam alle massa in een zwart gat willen laten verdwijnen. Of nog dodelijker, ze doen wetenschap af als ook maar een geloof. Dat is zeg maar het type dat in natuurfilms scènes wegknipt waar de evolutie iets teveel doorschemert.

Een mens moet blijkbaar wat om in te geloven hebben, of het nu een leider, het hiernamaals of het eigen kunnen is. Over drie weken doet er een Zuid-Afrikaan zonder onderbenen mee aan atletiek op de Olympische Spelen. Loopt sneller de estafette dan zijn nog complete medeatleten. Je gelooft je ogen niet als je ‘Bladerunner’ ziet. Ik sluit zelfs niet uit dat hij met zijn attributen over water kan lopen. Hebben we dat Goddeeltje ook weer verklaard.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Gerelateerde artikelen