Hoofdredactie14 jun '12 06:41Aangepast op 20 jun '12 14:11

Column hoofdredactie | De wedstrijd

Auteur: Paul van Gessel

Paniek gisteravond in huize Van Gessel: hoe laat begint die wedstrijd?

Ik zocht wanhopig in mijn Telegraaf-programmagids, maar daar stond ineens niks meer in. Gelukkig begon de wedstrijd te laat. Het vliegtuig naar Charkow had zeker drie uur vertraging. De KNVB heeft via EU-claim inmiddels beslag laten leggen op het toestel. Meer tijdverlies veroorzaakte Simon Patat, ofwel SP, de logische doelman van Oranje omdat hij altijd alles wil tegenhouden. De keeper vroeg vanwege de gebrekkige medische staf bij het Nederlands elftal acht uur spreektijd in de kleedkamer.

Toen het elftal eindelijk het veld betrad werd duidelijk dat niet Wesley Sneijder maar Tofik Dibi ineens op 10 stond. En de linksbuiten bleek ene Morales, het elftal ingeloodst door keeper SP. Morales had gedreigd dat indien hij opnieuw op de bank zou zitten hij niet zou schromen deze te naturaliseren.

Het radicale middenveld was volledig vernieuwd. De oude aanvoerder Verhagen kon niet meer meekomen en was met andere oudgedienden ingeruild voor een opvallende verschijning uit voetbalbolwerk Volendam.

Vreemd was de speler op de uiterste rechterflank, die als enige geen Oranje shirt droeg. Het bleek een protest tegen de verplichte homovoorlichting op de voetbalschool die hem opleidde. Van Marwijk gedoogt de weigerspeler nog steeds.

Verder op de rechterflank natuurlijk Henkie Ingrid, die werkelijk de hele wedstrijd tegen de scheidsrechter riep dat hij hem zou wraken. En voorin het spitsenduo Tom en Tom, met hun iPhone in de hand zich een weg naar het doel navigerend. Dit was het team dat het moest doen. Langs de kant keek een groeiend aantal spelers werkloos toe.

Het was natuurlijk een beroerde wedstrijd. In de rust kregen de spelers in plaats van thee een sterk kopje beursgenoteerde koffie. Rechtsbuiten Rutte werd gepest door de Duitse aanvoerder, die de hele tijd voorstelde om de twee elftallen voortaan onder één en dezelfde vlag te laten spelen. “Geen sprake van”, zei Rutte, “de UEFA is de enige eurobond die ik accepteer!”

Mijn verstand had dit verlies al voorzien. Ik sta bij BNR bovenaan in de voetbalpool, omdat ik niet de hoop maar de realiteitszin laat gelden bij het voorspellen. Mijn hart bloedt desondanks: kon ik maar terugvallen op het buisje Prozac dat naast me ligt. Maar ja, die antidepressiva blijken ook al niet te scoren.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen