Hoofdredactie24 mei '12 06:41

Column hoofdredactie | Geschikte framing

Auteur: Paul van Gessel

Geitenwollen sokken: dat waren ze tot deze week bij GroenLinks. Nu zijn ze geschikt of ongeschikt. Pats, in één woord kun je ze kwalificeren. Iedereen. Zwarte kousen, Henk en Ingrid, de bedrijfspoedel, graaiers, de hardwerkende Nederlander. Allemaal een sticker op het voorhoofd, geschikt om in het juiste hokje te stoppen.

Politici kunnen niet zonder framing. Het geeft meteen aan waar je staat. De geluksmachine gaat uit, jaloeziebelasting, Europees dictaat, villasubsidie, sterftax. Allemaal woorden om onze gedachten in de gewenste richting te krijgen. Feitelijke onderbouwing is minder relevant. Zo noemde de studentenvakbond deze week het nieuwe studieleenstelsel een ‘boete voor ambitie’.

Omdat ze 2000 euro boete krijgen als ze niet voor elkaar krijgen wat ambitieuze mensen zeker lukt: op tijd klaar zijn. Een tandje minder in de cultuur of natuur heet al gauw ‘kaalslag’. Of de beschaving gaat eraan. Toe maar. ‘A-sociaal’. Ook zo’n woord dat nogal snel uit de kast getrokken wordt, zeker als je aan bejaarden vraagt uit eigen zak voor een paar tientjes een rollator op Marktplaats te scoren.

Frames zijn dominanter dan de feiten. Op mijn middelbare school zat een docent, we zouden hem nu ongeschikt noemen, die heel kwaad werd als je zei dat je honger had. “Trek!”, schreeuwde hij dan door zijn baard: “in Afrika, daar hebben ze honger.” Ik begreep niets van deze met buttons overladen man; ik had gewoon honger.

Ook wij journalisten weten wel raad met framing. Als de beurs een paar procent daalt is het al gauw een bloedbad. De laatste keer dat ik bloed bij een belegger zag was in 1929, toen ie wanhopig uit zijn wolkenkrabber sprong. Een akkoord of prestatie noemen we al historisch voordat een historicus er naar heeft kunnen kijken. En als een Eurotop niet belangrijk genoeg is noemen we hem ‘top der toppen’.

Framing. Zo werd me deze week door de redactie gevraagd of we bij BNR Kunduzakkoord blijven zeggen, nu politici er amechtig Lenteakkoord van proberen te maken. Wat ik goed begrijp: als morgen een Afghaan in Kunduz een bomgordel laat afgaan tussen onze politietrainers, dan wil ik nog wel eens zien hoe geschikt Jolande is.

Kunduz-akkoord of Lente-akkoord: ik moest er maar kort over nadenken. Om eerlijk te zijn: het maakt me geen moer uit. Als u maar begrijpt wat we bedoelen. En pragmatisch als we zijn handhaven we Kunduz-akkoord, totdat alles en iedereen Lente-akkoord gaat gebruiken. Probleem opgelost. Nu de trek in Afrika nog.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen