Hoofdredactie3 mei '12 06:47

Column hoofdredactie | Draaikont

Auteurs: Paul van Gessel en Thijs Baas

Draaikont. Dat is geen handig etiket voor een politicus om opgeplakt te krijgen. Vijf jaar geleden sloeg om deze reden tijdens de verkiezingscampagne de vlam in de pan.

Wouter Bos neigde naar een ingreep in de hypotheekrenteaftrek, maar kwam daar op terug. Balkenende dook op zijn prooi, noemde zijn rivaal een draaikont, de opmaat naar het slechte huwelijk dat ze zelf een kabinet noemden.

Ook bij Balkenendes CDA loopt nu een draaikont rond die partijleider wil worden. Liesbeth Spies verdedigde in januari nog hartstochtelijk het burkaverbod. “Van ongelooflijk groot belang”, noemde ze het. Sinds twee weken is Spies op dit punt niet langer de buikspreekpop van de PVV en kan het burkaverbod wat haar betreft van tafel.

Consequent zijn valt in Den Haag niet altijd mee. Vier weken voor het EK is wat we al jaren weten ineens een probleem: de mensenrechten in Oekraïne. Minister Rosenthal wil nu dat de regering de wedstrijden van Oranje boycot. Gejuich steeg op in de kleedkamer bij het horen van dit nieuws. Ik zie nog na de finale in 1988 staatssecretaris Dick Dees om de nek van aanvoerder Gullit vliegen. Met de woorden “Wie bent u?” zette Gullit hem vakkundig terug op zijn plek. Het begrip bobo was geboren.

Geen bobo's dus in Oekraïne. Des te meer bobo's, waaronder de koningin, ontvingen kort geleden met alle egards de Turkse president Gül. In zijn land zitten tientallen journalisten gevangen en zijn martelingen aan de orde van de dag. Consequent zijn is lastig, zeker voor een koopman.

Draaikonten zitten overal. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, was erg zuur na  het presenteren van Jetta Kleinsma's 'hupla-arm-in-arm-er-tegenaan-het-moet-weer leuk-worden'-nieuwe vakbeweging. Van der Kolk ziet niets in een opgelegd dictaat waarin een minderheid, dus de kleine bonden, in de vakcentrale de dienst uitmaakt. Terwijl iedere cao die hij afsluit een dictaat is van zijn eigen bond, vertegenwoordiger van nog geen twintig procent op de werkvloer.

In de komende verkiezingsstrijd zullen alle partijen draaien, zich in bochten wringen en, daar is ie weer, over hun schaduw heen stappen. Misschien moet de winnaar maar die politicus worden die gewoon eerlijk toegeeft dat consequent zijn onmogelijk is. Die hardop durft te roepen: “Dit zijn mijn principes, en mochten ze niet bevallen, ik heb ook nog andere.”

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen