Hoofdredactie10 mei '12 08:09

Column hoofdredactie | De tuinman van Hollande

Auteur: Meindert Schut

Sinds Frankrijk een nieuwe president heeft gekozen lijkt opeens weer van alles mogelijk rondom het stabiliteitspact in Europa.

Meindert Schut
Meindert Schut

Hollande wil niet vast houden aan de 3 procent begrotingsoverschrijding, maar hij is op zoek naar groei.

Ja hallo, niemand die een beetje normaal nadenkt is tegen groei. Dat willen we allemaal wel. Hoe harder de economie groeit, hoe meer geld de overheid binnen krijgt, hoe minder er bezuinigd hoeft te worden, veel simpeler wordt het echt niet.

De vraag is natuurlijk hoe je die groei gaat creëren. Voor Hollande betekent economische groei ongeveer hetzelfde als steeds maar meer geld blijven uitgeven dan er binnenkomt.

Maar zijn we zo niet juist in de problemen gekomen? Er wordt vaak naar de banken gewezen voor de huidige problemen, maar de overheden zijn minstens net zo schuldig. Te lang is er op te grote voet geleefd en men is niet bereid geweest om stevig het mes te zetten in het overheidsapparaat. Behoudzucht maakt veel politici blind voor de oplossingen.

Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat er juist bij de overheid nog heel wat winst te behalen is. Veel geld uitgeven aan de publieke sector betekent niet dat die ook beter presteert, staat allemaal in het rapport. Er is zelfs geen relatie tussen de hoeveelheid geld en de prestatie.

In Nederland besteden we 53 procent van het Bruto Binnenlands product aan de publieke sector. Dat is ruim 300 miljard euro.

Veel geld, maar volgens de onderzoekers maakt het niet zoveel uit hoeveel geld er in wordt gepompt. Het gaat er om hoe de sector is ingericht en of dat op een slimme en efficiënte manier is gedaan.

Het onderzoek van het SCP is in 28 landen uitgevoerd. Nederland staat op de zevende plaats, in de subtop.

Er valt dus nog genoeg te winnen. En het leuke is, we hoeven het niet allemaal zelf te verzinnen. De voorbeelden liggen op straat. In andere landen weliswaar, maar toch voor het oprapen. Het kan zomaar een enorme besparing opleveren, zonder dat de economische groei in gevaar komt.

Het werkt eigenlijk net als in een tuin. Ook daar moet je snoeien om de tuin te laten groeien en bloeien. Frankrijk staat volgens het rapport op de 11 plaats. De tuinman van president Hollande heeft veel werk te doen, dat wordt schoffelen geblazen.

Meindert Schut

-------------

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen