Hoofdredactie5 apr '12 06:49

Column hoofdredactie | Laten we weer eens lachen

Auteur: Meindert Schut

Kunnen postduiven lachen? Typisch zo’n Willem Wever-vraag waar een kind antwoord op zou willen krijgen. Of duiven het kunnen of niet, ze hebben er deze week wel alle reden toe. Dat de Nederlandse Publieke Omroep honderd duizend euro over heeft om het webadres NPO.nl over te nemen van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie is natuurlijk lachwekkend.

Een paar mensen, die niet begrijpen hoe Google werkt, konden de website van de publieke omroep niet vinden op internet. En daarom zitten de duifjes er nu warmpjes bij, maar wel van publiek geld, belastinggeld. Aan de ene kant klaagt de Publieke Omroep over de bezuinigingen die Den Haag wil doorvoeren, aan de andere kant is er kennelijk wel genoeg geld om een onzinnige url op te kopen. De website van de publieke omroep was namelijk al prima te vinden. Daar hoef je echt geen raketgeleerde voor te zijn.

Eigenlijk is het dus om te huilen en toch kunnen we er maar beter hard om lachen, zoals er sowieso wel wat meer gelachen mag worden. Hoewel de FNV liever ziet dat onze premier in tijden van crisis met een grauw en serieus gezicht door het leven gaat, is een glimlach vaak veel meer waard.

Uit de tijd vlak na 9/11 bestaat een mooie anekdote. Toen Broadway weer openging, kwam de vraag of dat wel gepast was, terwijl New York nog altijd in diepe rouw was vanwege het onzinnige verlies van zoveel levens. Het antwoord van een verstandige New Yorker was: “This city needs a good laugh”.

Of kijk eens naar Ajax. De bestuurscrisis is daar echt nog niet voorbij, maar Frank de Boer heeft er wel voor gezorgd dat de spelers weer plezier in het spel hebben. De resultaten komen vanzelf. Hetzelfde geldt trouwens voor aartsrivaal Feyenoord. Plezier en goede prestaties gaan ook daar hand in hand. En dat terwijl de club nog altijd op een financieel houtje moet bijten.

Afgelopen week sprak ik de Nederlandse directeur van een mondiaal opererend bedrijf. We hadden het over de economische tegenwind. En hij zei “leuk hè, zo’n crisis”. Natuurlijk vindt ook hij het niet leuk dat er mensen zijn die hun baan kwijt raken of hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Waar hij op doelde is de creativiteit die een crisis bij mensen losmaakt. Opeens zijn er dingen mogelijk, waar tot die tijd nooit iemand aan had gedacht.

Het is te hopen dat er in de duiventil van het Catshuis ook een beetje gelachen wordt. Ook Nederland moet de komende jaren waarschijnlijk op een financieel houtje bijten. Leuk is dat niet, maar als je stevige maatregelen durft te nemen en durft te hervormen, dan plukken we daar straks allemaal de vruchten van. Dan moet je dus wel lef hebben. En als havik Wilders in dat proces vredesduif Leers alsnog opvreet, dan is dat uiteindelijk slechts een bijzaak. Of zoals Bassie altijd al zegt: “wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen”.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen