Hoofdredactie15 dec '11 11:03

Column hoofdredactie | Je kunt ook teveel bezuinigen

Auteur: Meindert Schut

Sinds de ijskoude vaststelling van het CPB dat we nu al in een recessie zitten, worstel ik met de gedachte over een oplossing. Niet dat ik zo arrogant ben dat ik weet hoe het moet, maar het houdt me wel bezig.

Hoe komen we hier zo snel mogelijk weer uit en hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk banen behouden blijven? En wat voor een land geldt, geldt waarschijnlijk tot op zekere hoogte ook voor bedrijven en dus ook voor BNR.

Het kabinet kondigt alvast harde ingrepen aan, waar is nog niet duidelijk, maar er zal nog meer bezuinigd moeten worden. Op zich begrijpelijk. Hoe vaak drukt de politiek de burgers wel niet op het hart dat we op moeten passen met geld uitgeven, dat we eigenlijk niet hebben. Denk maar eens aan onze hoge hypotheekschuld, waar zelfs vanuit de EU voor wordt gewaarschuwd.

Practice what you preach. Als de burger de broekriem moet aantrekken, waarom de overheid dan niet. Ik ben ook absoluut geen tegenstander van bezuinigen. Je wordt gedwongen om de organisatie nog eens kritisch tegen het licht te houden. Dat geeft een prettig opgeruimd gevoel en je kunt zodra de economie weer aantrekt ook echt vol gas geven. Snijden dus, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Toch kunnen die heelmeesters ook te hard ingrijpen en de economie of een bedrijf de nek omdraaien in hun bezuinigingswoede. Een been amputeren terwijl dat nog niet echt nodig is, bij wijze van spreken. Kijk maar naar Griekenland, die economie is vrijwel stil gevallen en dan duurt het nog veel langer voor er weer groei gerealiseerd wordt. Zoals arbeidseconoom Jules Theeuwes gisteren al op BNR zei, als je te veel bezuinigt, dan help je de economie en het bedrijfsleven ook niet verder. Een bedrijf dat niet investeert, zal op termijn ook geen groei meer laten zien.

Maar als dat zo is dan moet je het dus ook anders aanpakken. Bezuinigen waar het kan, maar maak de boel niet kapot. Bedrijven moeten dus het lef hebben om te blijven investeren, juist tijdens een recessie. En voor de overheid betekent het vooral hervormen. De durf hebben om zaken in de toekomst te veranderen, zoals het ontslagrecht, de hypotheekrenteaftrek en de AOW leeftijd verhogen. Dat levert op korte termijn misschien niet zoveel op, maar in de toekomst des te meer. En in de tussentijd, ja ik ga het echt zeggen, toch maar even dat begrotingstekort wat laten oplopen….

Meindert Schut
---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen