Hoofdredactie3 nov '11 06:44Aangepast op 3 nov '11 15:48

Column hoofdredactie | Referendum

Auteur: BNR Webredactie

Doe wat het volk wil, en je land gaat failliet. Die conclusie kunnen we toch wel trekken na de kamikazeactie van de Griekse premier Papandreou. Hij wil draagvlak en dus een referendum: overal in de wereld kan vervolgens de brandweer uitrukken.

Papandreou is een laffe leider. Hij was al een eind gekomen, immers de bezuinigingen had hij al door het parlement geloodst. En dat is toch de plek waar het moet gebeuren. Alle stakingen en oproer ten spijt, daar zitten de volksvertegenwoordigers. Die moeten beslissen, zonder last en ruggespraak.

Tofik Dibi van Groenlinks denkt daar anders over.

Nadat zijn marketingmachine om Mauro hier te houden had gefaald gooide hij het over een andere boeg en riep hij: “Heel Nederland wil dat Mauro blijft, behalve een meerderheid in de Tweede Kamer. De Kamer vertegenwoordigt hier het volk niet.'' Dat waren de woorden van een slecht verliezer.

Maar erger nog: Dibi realiseert zich niet eens wat hij zegt. Hij vindt namelijk blijkbaar dat het volk vertegenwoordigen impliceert dat Maurice de Hond voorwerk doet, en dat de Kamer zich als stemvee van de opiniepeilers moet gedragen.

Referenda zijn een belachelijk fenomeen.

De helft van de kiezers komt niet opdagen, uit desinteresse of omdat ze het niet snappen. Gaat u het Euroakkoord van vorige week maar eens in één zin formuleren. En de uitkomst is steevast gebaseerd op onderbuik, behoudzucht of eigenbelang. Politici moeten zich niet laten dicteren door peilingen of referenda. Politici moeten de leiding nemen. En daarbij integraal denken, in plaats van de complexe werkelijkheid te willen reduceren tot een stembiljet met een vakje voor en een vakje tegen.

Als het algemeen belang ermee gediend is moet hun doelstelling zijn om impopulair te zijn. Zo werkt leiderschap. Of zoals Gerrit Zalm het vorige maand treffend op BNR formuleerde: "Politici moeten leiding geven aan discussies en niet alleen maar met de bevolking meepraten."

Wat politici trouwens ook moeten doen is consequent zijn.

Tweederde van Nederland is tegen de missie in Kunduz, zo bleek uit een peiling een jaar geleden. Van de GroenLinks-stemmers was zelfs driekwart tegen.

GroenLinks steunde de missie dit voorjaar. Heel Nederland wil dat we er niet heengingen, behalve de Tweede Kamer.

De Kamer vertegenwoordigt hier het volk niet. Daaag, Tofik Dibi.

De hoofdredactie

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut

Gerelateerde artikelen