Hoofdredactie20 sep '12 06:53

Column hoofdredactie | Grote mond van de FNV

Auteur: Meindert Schut

Terwijl de VVD en de PvdA juist een poging wagen om samen een kabinet te vormen, gaat de FNV de confrontatie aan.

Meindert Schut
Meindert Schut

Nu de PvdA weer in een kabinet lijkt te komen heeft de vakbeweging gelijk ook weer een grote mond. Interim voorzitter Heerts vindt dat de werkgevers zich tegemoetkomender moeten opstellen richting de vakbeweging, anders wil hij niet met ze praten. Sterker nog, hij verwijt VNO-NCW dat het gewoon is gaan onderhandelen met het kabinet, terwijl FNV op dat moment op zijn rug lag. 

Letterlijk zegt Heerts in het werkgeversblad Forum: “Ze (de werkgevers) hadden ook tegen de politiek kunnen zeggen: we stoppen met praten, want we willen dat onze partners ook volwaardig mee kunnen doen”. 

Hij heeft daar natuurlijk een goed punt. GroenLinks had ook liever gezien dat de verkiezingen waren uitgesteld tot de interne problemen waren opgelost. En misschien kan de NAVO aan de Taliban vragen om even geen aanslagen te plegen tot dat we genoeg Afghaanse politieagenten hebben opgeleid in Kunduz. Dat is wel zo eerlijk. 

De werkelijkheid is dat de wereld niet kan wachten tot de FNV zijn zaakjes op orde heeft. Misschien had Heerts het door de interne crisis nog niet in de gaten, maar heel Europa, zo niet de hele wereld, zit in economisch zwaar weer. Deze tijd vraagt om daadkracht en vernieuwing. Niet alleen van de politiek, maar ook van de sociale partners. Dit is geen tijd voor de kont in de krib, de hakken in het zand of “Willen we naar de Dam dan gaan we naar de Dam”. Het is tijd om samen tot duurzame oplossingen te komen voor zaken als modernisering van arbeidsvoorwaarden en pensioenen. In feite hebben we een nieuw akkoord van Wassenaar nodig

Heerts heeft aangegeven dat hij niet wil en kan aanschuiven bij overleg met de werkgevers zolang de interne strijd bij de FNV nog niet is opgelost. En nu wil hij ook nog bepalen met wie VNO-NCW wel of niet praat. Een sterke vakbeweging is goed voor Nederland, daar geloof ik in, maar na het gerotzooi van de afgelopen jaren past iets meer bescheidenheid. De hervorming van de FNV moet voor 30 april volgend jaar afgerond zijn.  Alles tot die tijd vooruitschuiven heeft geen zin, het is tijd voor actie, meneer Heerts, actie! 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen