Hoofdredactie9 aug '12 06:59

Column hoofdredactie | Regelmanie

Auteur: Paul van Gessel

In het Spaanse kustplaatsje waar ik deze vakantie even was zijn ze niet misselijk: wie de poep van zijn hond niet opruimt krijgt een boete van, schrik niet, 750 euro.

En weet je: nergens een drol te bekennen. Het werkt. Bovendien een prima methode om de asocialen te laten bijdragen aan het wegwerken van het daar immense overheidstekort..

Wat hondenpoep is voor de gewone burger is regelgeving voor de ondernemer: je ergert je er kapot aan, en de meeste voornemens om er wat aan te doen sterven een stille dood. Rutte kondigde aan het begin van zijn kabinet nog aan de regeldruk fors te willen reduceren. De signalen of dat gelukt is variëren.

En dan waait er op een popfestival een tent om. Meestal pleit na zo’n incident wel een politicus voor meer regels om herhaling te voorkomen. Nederland is in hun ogen pas af als alle risico’s weg geregeld zijn. Maar wat blijkt: nu gaan de ondernemers zelf om regeltjes en toezicht zeuren, via de (ik had er nog nooit van gehoord) Branchevereniging Van Nederlandse Tentverhuurbedrijven TVD. De TVD, vergeet die naam. Rare club.

Bij een tekort aan incidenten hebben politici nog een ander instrument uitgevonden om hun regeldrift te kunnen botvieren: het meldpunt. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Meldpunt gericht tegen Polen die zich misdragen, tegen Polen die onze baantjes inpikken, tegen ‘ perverse zakkenvullerij’ in Brussel, tegen de blunders van Jeugdzorg, tegen drugsoverlast veroorzaakt door de wietpas, tegen rondvliegende asbestdeeltjes, tegen te dure medicijnen.

Vooral de ‘niets-in-deze-samenleving-deugt-partij’ SP is er bedreven in. Voor elk stokpaardje eerst een meldpunt, dan komt een zeer ‘objectief’ zwartboek gevolgd door heel veel Kamervragen met als strekking hoe de minister denkt te gaan regelen dat er een eind komt aan de ontdekte wantoestanden.

Het voorland van het kabinet Roemer: u meldt, wij regelen. Op iedere burger twee ambtenaren: één die de regels in gang zet, en één die toezicht houdt. Het wordt hier één groot Griekenland, met op iedere straathoek rondlummelende mensen in hesjes waarvan je je afvraagt wat zij precies regelen. Ik vrees een enorm begrotingstekort en bovenal een land dat geregeld heeft dat we hebben afgeleerd zelf onze zaakjes te regelen.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen