Hoofdredactie9 feb '12 07:32Aangepast op 9 feb '12 07:55

Column hoofdredactie | Het armoedewak van Henk Kamp

Auteur: Meindert Schut

Terwijl de rayonhoofden de handdoek op het ijs gooien, geeft minister Kamp van Sociale Zaken het nog niet op. Hij is nog een wak aan het dichten, het armoedewak.

Het gaat hier om mensen in de bijstand die financieel door het ijs zakken zodra ze een baan vinden. Daar moet een einde aan komen vindt de minister.

Terecht, het hebben van een baan zou altijd meer moeten opleveren dan het niet hebben van een baan. Het is onverkoopbaar dat iemand die gaat werken er financieel op achteruit gaat. Toch is dat de realiteit. Het geldt met name voor alleenstaande ouders, vaak vrouwen. Een moeder in de bijstand met twee kinderen, kan er tot 1000 euro op achteruit gaan als ze 4 dagen per week gaat werken.

Bij BNR hadden we lange tijd eenzelfde soort probleem. Eindredacteuren in opleiding kregen een toeslag als ze voor een langere periode veel eindredactiediensten draaiden. Een tientje per dienst, niet heel veel, maar als je veel van die diensten draait tikt het toch best aardig aan. Zo aardig zelfs, dat een van die talenten er uiteindelijk financieel op achteruitging toen ze daadwerkelijk eindredacteur werd. Niet echt handig.

Datzelfde is het geval bij alle toeslagen, met name voor mensen met kinderen.

Die worden voor een deel stopgezet, zodra iemand een baan krijgt en dus gaat de koopkracht omlaag in plaats van omhoog. Goed dus dat Kamp dit probleem aanpakt. Van de 12 kindregelingen blijven er uiteindelijk nog 4 over en het geld wordt anders verdeeld. Iemand die werk vindt, wordt tot een salaris van 20 duizend euro niet gekort op de toeslagen. Daarna wordt die geleidelijk afgebouwd.

Dat betekent natuurlijk wel dat de hogere inkomens hiervoor moeten opdraaien.

Als iemand daardoor uit de bijstand komt en een baan vindt, heb ik dat er wel voor over. Iemand met een baan brengt immers meer belastinggeld op dan iemand in de bijstand. Sterker nog, Kamp gaat eigenlijk nog niet ver genoeg. Zo houdt hij de kinderbijslag in stand. Het is best leuk hoor, elk kwartaal die paar honderd euro op onze rekening, maar echt nodig hebben we het niet.

Afschaffen dus.

Met al dat geld kan je het armoedeval voor bijstanders die een baan vinden prima dichten. Als je nu doorpakt, dan kun je echt wat voor elkaar krijgen. Never waste a good crisis. Want als je het nu niet doet, dan moeten we misschien net als bij de Elfstedentocht minstens weer 15 jaar wachten voor er opnieuw een kans voorbij komt.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Gerelateerde artikelen