Hoofdredactie5 jan '12 06:21

Column hoofdredactie | Volgende oorlog graag

Auteur: BNR Webredactie

Het is in ons vak een bekend gegeven: als je kans wil maken op een prijs dan moet je vooral een artikel of reportage maken over "de oorlog". Opa vertelt, chellomuziek in mineur eronder: dikke kans dat dat in goede aarde valt bij de veelal gepensioneerde juryleden.

Column hoofdredactie | Volgende oorlog graag
Column hoofdredactie | Volgende oorlog graag

De oorlog. Als je even denkt dat ie wat wegebt komt-ie weer genadeloos bovendrijven. Twaalf jaar geleden dacht ik dat ie eindelijk ten einde was met het toekennen van schadevergoeding aan Joodse slachtoffers. Niets bleek minder waar. Het integratiedebat barstte los. En sinds Fortuyn zijn de vergelijkingen met de oorlog niet van de lucht. Met als dieptepunt de kwalificatie van dit kabinet als Bruin 1.

Maar het integratiedebat is op de achtergrond geraakt.

We zijn afgelopen jaar flink zoet geweest met de Europese schuldencrisis. Te lang volgens Elst Borst en Gerrit Zalm. Het is weer tijd voor de oorlog. Excuses willen ze nu, van de regering voor het gedrag van hun voorgangers tijdens de oorlog. Bruin 1 dat sorry zegt voor de Holocaust. Je moet maar durven. En waag het niet tegen deze oproep te zijn, want dan vind je het blijkbaar niet erg wat er is gebeurd.

Excuses van Rutte voor het gedrag van onze grootouders is net zo potsierlijk als de excuses voor de slavernij. Ook iets waar we ons driehonderd jaar na dato ineens voor moesten schamen. Het leverde idiote discussies op. Er bleken inwoners van de Bijlmer die hun achterstandssituatie verklaarden door die slavernij van ons. Dat het niet afmaken van de middelbare school daar wellicht eerder debet aan was mocht je vervolgens niet hardop denken.

Rutte die sorry zegt voor gemankeerd regeringsbeleid vanuit Londen is vrijblijvend en voor de bühne.

Voor wie de oorlog levendig wil houden is het bovenal niet iets waar hij zich op dit moment mee zou kunnen onderscheiden. Dan is het beter als hij daadkracht toont in het oplossen van de huidige crisis in Europa. Want laten we één ding nooit vergeten: de EU is ontstaan om te voorkomen dat we een herhaling van de oorlog beleven. En die erfenis wankelt gevaarlijk. Dat nu verkwanselen en daarmee spanningen laten terugkeren op dit continent: daarvoor zouden pas echt excuses op hun plaats zijn.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen