Hoofdredactie22 mrt '12 07:09Aangepast op 22 mrt '12 07:26

Column hoofdredactie | Durf te vliegen

Auteur: Meindert Schut

Afgelopen week heb ik een nieuwe zonnebril gekocht, zoveel zon dan wil je iets goeds op je neus. Niet zo’n goedkoop gevalletje dus van 5 a 10 euro, maar een echte merkbril, met gepolariseerde glazen. Duur dus…

Maar bij het afrekenen vraagt de dame van de opticien bij welke zorgverzekeraar ik zit. Dat levert een korting van 15 procent op, want mijn ogen blijven langer goed als ik die bril draag. Niet gek zo’n korting van de verzekeraar op een bril van een paar honderd euro, toch?

Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belachelijk. Ik had die bril toch wel gekocht, korting of geen korting. Laat de zorgverzekeraars ons geld maar ergens anders aan uitgeven, daar waar het echt nodig is. En zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer onzinnige regelingen getroffen in de afgelopen, pak hem beet 50 jaar. Durf al die onzin weg te snijden en de vlag kan uit op het Catshuis. De heren zijn er zo uit.

Als het aan een deel van de oppositie ligt beginnen we met het Nederlandse bid op de Olympische Spelen. Uit onderzoek van RTL blijkt dat Nederlandse overheden nu al 188 miljoen euro hebben uitgegeven aan de Spelen van 2028, terwijl we ons nog niet eens kandidaat hebben gesteld.

Bovendien lopen de kosten voor de organisatie zelf op tot minstens 10 miljard euro, oftewel 600 euro per Nederlander. Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

Schrappen dus, vindt de SP en ook de PvdA heeft ernstige twijfels.

Natuurlijk hebben deze partijen een punt. Moeten we nou in tijden van ingrijpende bezuinigingen echt bezig zijn met een geldverslindend project als de Olympische Spelen? Goed dus dat daar discussie over is. Maar wat ontbreekt is het grootse denken. Er is namelijk niets mis met de ambitie om het grootste sportevenement ter wereld naar ons land te halen. Dat zouden we wel moeten willen. Als we in de jaren 80 hadden besloten om de extreem dure Delta Werken maar stil te leggen vanwege de crisis, dan hadden we nu natte voeten en misten we miljoenen aan inkomsten door de export van onze kennis over waterkeringen.

Groots denken doet ook de tot nu toe onbekende Nederlander Jarno Smeets uit Den Haag. Als eerste mens in de geschiedenis is het hem gelukt om dat te doen wat Leonardo da Vinci eeuwen geleden al bedacht. Echt vliegen als een vogel met vleugels aan de armen. Of het allemaal echt waar is, weet ik niet. Maar het is in ieder geval inspirerend.

Afgelopen weekend steeg de moderne vliegende Hollander al klapwiekend op vanaf een grasveld en bleef één minuut in de lucht. Een historisch moment, maar geen idee of we er ooit iets aan gaan hebben. Ik krijg er de wildste ideeën van. De duizend meter vogelvlucht als nieuwe Olympische discipline in 2028. Of wat nou file, ik vlieg wel even naar mijn werk. De juiste zonnebril heb ik er in elk geval al voor.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen