Hoofdredactie20 okt '11 12:03Aangepast op 21 okt '11 15:41

Column hoofdredactie | Olijven uitpersen

Auteur: Edme Koorstra

Precies een jaar geleden loste Duitsland het laatste restje van de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog af. Negentig jaar moest het land bloeden voor zijn wandaden.

Dat klinkt rechtvaardig, maar de geschiedenis wijst uit dat het uitpersen van een volk of land uiteindelijk zo vernederend kan zijn dat de gruwelijkheden zich koud twintig jaar later voorzetten in een nieuwe wereldoorlog, nu met niet 17 maar 70 miljoen doden.

Het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog was nieuw denken.

Een land aan de bedelstaf helpen maakte plaats voor een land er bovenop helpen. Zelfs het daderland. Dit gebeurde overigens niet uit medelijden, want de Amerikanen hadden dondersgoed in de gaten dat door deze steun een afzetmarkt zou ontstaan waar ze zelf nog het meest van zouden profiteren. En zo is het gegaan.

De verkeerde geschiedenis dreigt zich te herhalen. De vernedering van Griekenland is al gaande. Het land draagt schuld aan de eigen misère, maar de eisen die nu gesteld worden om de boel op orde te krijgen zijn onuitvoerbaar. En dan worden mensen fatalistisch en gaan massaal staken. Lost niets op, maar erger kan toch niet.

Herstelbetalingen zullen de Grieken er nooit bovenop helpen.

Ze leveren een verbitterd land op waar wij op geen enkele wijze meer wat aan kunnen verdienen. Als we in de geest van Marshall handelen ruilen we snel de Europese ministers van Financiën in voor hun collega’s van economische zaken met in hun kielzog een schare ondernemers. Want Griekenland, met zijn zwaar verouderde economie, heeft innovatieve denkkracht en stimulans nodig.

Het land is wereldleider in de krententeelt. Daar win je de oorlog natuurlijk niet mee. Beter is het om het land nu vol te stoppen met zonnepanelen, megavarkensstallen, viskwekerijen, kortom, laat het land dankzij onze kennis weer voedsel en energie leveren.

Ook in Amerika fronsten velen de wenkbrauwen toen net na de oorlog de miljarden de oceaan over gingen.

Zelfs naar dat verderfelijke Duitsland, het land dat inmiddels na een Wirtschaftswunder en succesvolle hereniging als toonaangevende economie de sleutel in handen heeft voor het oplossen van de huidige crisis. Ik hoop dat Angela Merkel de eigen geschiedenis goed begrepen heeft.

Namens de hoofdredactie,
Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen