Hoofdredactie16 jun '11 07:34Aangepast op 16 jun '11 10:29

[16-06] Column v/d hoofdredactie: animal cops

Auteur: Edme Koorstra

Je verwacht het misschien niet, maar BNR's hoofdredacteur Paul van Gessel ziet de animal cops wel zitten.

Vandaag beslist de Tweede Kamer dat er 500 animalcops gaan komen. Een langgekoesterde wens van de PVV. De SP probeerde er gisteren met een ondoorzichtig eigen onderzoekje onder 400 agenten nog een stokje voor te steken. 90% bleek tegen te zijn, met de redenering dat er nog teveel zedenmisdrijven op de plank liggen om de aandacht voor een knokig paard in een modderige wei te rechtvaardigen. Een enorme drogredenering natuurlijk van het kaliber: omdat Ajax zo nodig op zondag moet voetballen kunnen we drie verkrachtingen niet oplossen.
Pistolen Paultje
De animalcops zijn overigens niks nieuws. Al in 1968 startte Pistolen Paultje, het Amsterdamse adresje voor als je een wapen nodig had, een dierenpolitie. Of eigenlijk meer een dierenknokploeg. Op de website van de inmiddels overleden Paultje doet hij uit de doeken hoe dat ging: "Als we dan in de krant lazen dat een of andere godverlaten boerenkinkel in Schoorl z'n paard achter de tractor had gebonden, belegden wij eerst een vergadering en dan besloten we of die man in aanmerking kwam voor een persoonlijk bezoek. Als dat zo was benoemden we een commissie van een man of tien, die die man eerst horendol sloeg zodat hij nooit meer in zijn leven een paard durfde aan te raken. En daarna deden we met die man precies hetzelfde als hij met het betreffende mishandelde dier had gedaan; in dit geval werd hij ook driemaal de wei doorgesleept." Ja, als Pistolen Paultje nog had geleefd had hij de juiste papieren om de Kamer in te komen.
Een 'stevig gesprek'
In Capelle aan de IJssel lopen al een paar maanden twee gemeentelijke animal-cops rond. En de eerste resultaten zijn bemoedigend, zo meldt wethouder Joost Eerdmans. Van de eerste vijftien meldingen kwamen er vier in aanmerking voor mogelijk vervolging, en zes waren rijp voor… "een stevig gesprek". Zou dat laatste de moderne equivalent zijn van een "persoonlijk bezoek"?
Serieuze taak
De animal cops. Puur politiek pragmatisch zou ik zeggen hier niet al te moeilijk over te doen. De PVV heeft het in de onderhandelingen binnengehaald. Gun ze dat punt. Er is een democratische meerderheid voor. Maar zo’n winstpunt voorkomt bovenal dat de PVV gaat hameren op voorstellen om meisjes met hoofddoekjes uit de bus te halen. En als we ze dan toch aanstellen, geef ze dan een serieuze taak die iedereen accepteert: strenge controle op veetransporten bijvoorbeeld. Met de animal cops voorkom je dat de discussie in plaats van over islamitisch stemvee weer over echt vee gaat. Scheelt de SP weer een demonstratief vertrek uit een Kamerdebat.
Luister naar deze column via de knop rechts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen