Hoofdredactie25 aug '11 07:19Aangepast op 25 aug '11 16:05

[25-08] Column hoofdredactie: De democratie gered

Auteur: Thijs Baas

De democratie is gered, want Steve Jobs is weg. Dat moet president Obama hebben gedacht toen hij afgelopen nacht hoorde van het terugtreden van de Apple-topman.

Obama betoogde vorig jaar immers nog dat apparaten als de iPad ons bombarderen met informatie waaronder veel opinies die niet erg hoog scoren op de waarheidsmeter. Informatie wordt hiermee entertainment en dat zet de democratie onder druk.
Die Obama. Zo gaat het dus met leiderschap: eerst gekozen worden door een uitgekiende strategie met social media, en dan ineens naarmate je impopulairder wordt de keerzijde benoemen omdat datzelfde wapen zich tegen je keert. En dan niet de social media zelf of de mensen die het gebruiken de schuld geven, maar het apparaat dat ze verspreidt.
Bovendien is nog maar de vraag wat mensen liever willen: democratie, of een iPad. Stel je de situatie voor: de eerste vrije verkiezingen in Libië. Bij het stembureau vraag je mensen hun stembiljet af te staan in ruil voor een prachtige tablet. Het mag ook een Samsung zijn, want die heeft er na al die plagiaatzaken binnenkort de magazijnen vol mee liggen. Ik vrees dat er in Libië erg weinig gestemd gaat worden. Daar sta je dan als Westen met je goede gedrag. Maar dat is ook logisch als je zo’n Arabische lente de Facebookrevolutie gaat noemen. Een hele generatie die nog nooit heeft mogen stemmen wil helemaal geen locale variant van Alexander Pechthold; die mensen willen welvaart. En als ze die bij de buren kunnen zien omdat de lijnen open staan, dan is er geen houden meer aan.
Obama gedraagt zich met zijn oekaze tegen de tablets als de Chinese leiders. Gehecht aan het pluche zetten ze af en toe de plaatselijke Google even uit. Wat Obama beter had kunnen zeggen, in navolging van Winston Churchill, is dat democratie inderdaad de slechtste regeringsvorm is, op alle andere methoden die al geprobeerd zijn na. En dat we dankzij internet, social media en alle apparaten die eraan hangen nu eindelijk het bewijs zien. Namelijk dat heel veel mensen buitengewoon dom zijn en maar wat roepen, en dat dus een meerderheid van dit soort mensen heilig verklaren nou niet echt een slim systeem is.
Democratie: wij denken dat het stemrecht voor iedereen is. Als je dat zo belangrijk vindt zouden er heel wat mensen met tegenzin naar de camping op vakantie moeten. Omdat dat aan tafel bij meerderheid besloten is. En wat doe je als vader die na een jaar hard werken echt geen zin heeft om tijdens zijn vakantie met een wc-rol onder de arm langs tenten te moeten struinen? Inderdaad, die beslist anders. Heel ondemocratisch, maar wel lekker.
Dus wat zou je je om de veelal behoudende meerderheid bekommeren? Het mantra van de afgetreden Steve Jobs was: “Wij geloven in anders denken.” En je kunt het niet ontkennen: het bracht hem veel succes.

Gerelateerde artikelen