Hoofdredactie10 mrt '11 09:55

[10-03] Majesteit in de marketing

Auteur: Edme Koorstra

Na minister Hillen lijkt ook premier Rutte de grootste politieke doodzonde te hebben gepleegd: de Kamer verkeerd inlichten. Die wilde in een spoeddebat weten of de majesteit toch een vorkje was gaan prikken met de verlichte despoot van Oman om de verkoop van vier marinefregratten veilig te stellen.

Na minister Hillen lijkt ook premier Rutte de grootste politieke doodzonde te hebben gepleegd: de Kamer verkeerd inlichten. Die wilde in een spoeddebat weten of de majesteit toch een vorkje was gaan prikken met de verlichte despoot van Oman om de verkoop van vier marinefregratten veilig te stellen. “Welnee”, zei Rutte, “onze koningin is geen handelsreiziger”. De topambtenaar die dit op het briefje van de premier heeft geschreven moet direct ontslagen worden, of ik bedoel overgeplaatst, want zo gaat dat als in die kringen gefaald wordt.
Tsjonge jonge, wat was er weer een grenzeloze naïeve consternatie over die reis aan Oman. En dan vooral omdat het wel eens om een mooie zakendeal zou kunnen gaan. Gadverdamme, zaken. Rutte ontkent, maar speelt toneel. Zelfs de meest uitgesproken republikein in ons midden moet toch bekennen dat er geen betere marketingtool is dan Beatrix. Ze kost jaarlijks honderd miljoen, maar levert volgens de Tilburgse hoogleraar Economie Van Dalen een veelvoud daarvan op: vier tot vijf miljard. Kijk, dat is andere koek. Nee, wat mij betreft mag ze ieder jaar haar Groene Draeck een vorstelijke opknapbeurt geven.
Als de koningin zich teveel met het politieke spel bemoeit, zoals tijdens de afgelopen formatie, is het land te klein. Als de koningin in haar eentje werkgelegenheid bezorgt voor duizenden arbeiders op een scheepswerf in Vlissingen gaan de dominees in ons land klagen over de moraalloze koopmannen. Om vervolgens in de kerk te pleiten voor hoger uitkeringen.
De koningin, geen handelsreiziger dus volgens de premier, is inmiddels neergestreken in Qatar. Dat land mag wèl een wk organiseren. Wij niet. Wij dachten het in de lobby met Gullit te redden. Dom. Met Beatrix als troef was het zeker gelukt. Wat had ik graag Kamervragen gezien over een geheim diner van haar met Sepp Blatter, in zijn gedrag toch niet de mindere van de sultan van Oman.
Nu probeert Beatrix nog wat te redden, door onze bouwbedrijven aan een lucratieve opdracht te helpen voor dat wk in Qatar. Heel goed, alleen ontbreekt in het gevolg één topbedrijf: Hendriks graszoden uit Heythuisen. Weet u nog: het verving halverwege het EK in Zwitserland nog gauw even de kapotgeregende grasmat in het stadion van Bazel. Niet oranje, maar Hendriks graszoden uit Heythuisen was toen onze trots. Zelfs in een woestijn krijgen zij het gras nog aan het groeien. Ik gun ze een megadeal uit Qatar. Dankzij Beatrix: de enige ambtenaar van het ministerie van economische zaken die wat mij betreft veel meer dan de Balkenendenorm mag verdienen. Een Beatrix in functie herken je aan haar hoed. Wat mij betreft spelen we vanaf nu met haar open kaart, en draagt ze op ieder staatsbezoek een bouwhelm. Zijn er nog meer Kamervragen?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen