Hugo Reitsma27 jan '12 15:30Aangepast op 30 jan '12 21:58

Column Hugo Reitsma | Samenzwering

Auteur: Hugo Reitsma

Vooropgesteld: Ik ben niet van de samenzweringstheorieën. Die zijn zo zuur. En daarbij: noem er eens één die is bewezen. Achteraf bleken zonder uitzondering de vermeende samenzweerders niet zo slim als gevreesd, maar dommer dan gedacht. Toch ga ik nu twijfelen...

Het is crisis en het kabinet doet wat. Maar wát? De crisis bezweren? Ik zie het niet.

De eurozone heeft als geheel geen overdreven schuld, alleen die schuld zit allemaal in het zuiden.
Daarom moet zuid bezuinigen. Alleen: noord doet hetzelfde. Wat doet dat aan de onevenwichtigheden? Niets. En dan krijg je de gekke situatie dat de Partij voor de Dieren het gelijk van het IMF en Standard & Poors aan z'n zijde heeft in deze discussie met premier Rutte.

Meent Rutte dit serieus? De Europese Unie is een nagenoeg gesloten economie, dus het overschot van noord is het tekort van zuid. "Against what planet should Greece run a trade surplus?", vraagt Paul Krugman. "It is clear that austerity alone is a recipe for stagnation and decline", aldus Joseph E. Stiglitz. En die volgens Rutte stomme suggestie de lonen te verhogen, komt van de ING.

De Nederlandse economie loopt zo grotere schade op en, vooral, hogere werkloosheid. Dit jaar stijgt het aantal werkloze jongeren naar verwachting met 200 per dág. Maar minister Kamp van Sociale Zaken doet níets, zei hij gisteren in debat met PvdA-Kamerlid Hamer.

Het regeerakkoord is het banenplan. Bezuinigen schept banen. Heeft minister Kamp dit van dezelfde econoom die zegt dat de hypotheekrente-aftrek geen probleem is?

Of is dit naar het adagium 'never waste a good crisis'?
We houden die crisis nog even. Nog een tijdje zo door en Zuid-Europa is effectief een kolonie van het noorden, asperges worden gestoken door communicatiewetenschappers in plaats van Polen, de linkse hobby's zijn gesaneerd en de staat is stevig verkleind. De crisis als zegen voor rechts.

Wordt in de Trêveszaal gegniffeld bij de recessie? Hopelijk.
Het zou een slimme strategie zijn, en dat is meer vertrouwenwekkend dan de alternatieve verklaring: dat het kabinet zo dom is te denken dat het de crisis bezweert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen