Hugo Reitsma4 nov '11 18:15

Column Hugo Reitsma | Onze jongens

Auteur: Hugo Reitsma

Stonden we wéér op de verkeerde plek. Ik al helemáál: Den Haag, de Tweede Kamer, waar minister De Jager van Financiën verklaarde: "Ik volg de berichten op de voet." Shit: zitten we te wachten op nieuws van De Jager, blijkt dat De Jager zit te wachten op nieuws van ons.

"Maar we zitten allemaal tv te kijken", twitterde de verzamelde pers vanaf de G20 in Cannes.

De verzamelde 'wereldleiders' volgen ook de berichten op de voet. Uit Athene, waar onnavolgbaar wordt geruzied over een referendum of verkiezingen, een overgangsregering of faillissement.

Bijtijds naar huis dan maar.

En dan zie je ze bij CS: Onze jongens. En meisjes. De jongeren strak in het pak, de ouderen vaak een beetje verlopen, als ze echt hoog zijn in de eerste klasse. (In de tweede heb je na Leiden pas zitplaats.) Vaak wordt een beetje lacherig over ze gedaan, maar dat gold tot voorkort ook voor die andere nerds.

Ze gaan op tijd naar huis, maar nádat ze eens hun werk hebben gedaan. Dat kan je van hun bazen niet altijd zeggen. Het zijn de ambtenaren die de staat draaiende houden en de oorlog met de markten voeren totdat hun bazen het eens worden over een vredesverdrag.

Ondertussen in Frankfurt: de hoogste financiële ambtenaar van Europa, Mario Draghi, besluit tot verlaging van de rente. De markten veren op, ondanks de herrie in Athene en de stilte uit Cannes. De inflatie is 3%. Doelstelling is 2%.

Waarom verlagen ze dan de rente?

Ze gaan in de aanval, tegen ineenstorting van het financiële systeem. Iemand moet het doen.

Het IMF regeert Griekenland, de ECB stut Italië. We moeten niet in de Kamer zijn, of in Brussel, Cannes of Athene. Misschien bij Merkozy, maar die bestáát nieteens. Draghi en ons andere trouwe voetvolk, daar kunnen we ons op verlaten.

Hugo Reitsma

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Gerelateerde artikelen