Hugo Reitsma28 okt '11 17:00

Column Hugo Reitsma | Mauro

Auteur: Hugo Reitsma

Ja, Mauro, daar kan je vanalles van zeggen. Schattige jongen, geïntegreerd enzo. En komen nu Koppejan en Ferrier eindelijk in opstand tegen Wilders? Maar ik geloof dat daar voorlopig voldoende over is gezegd. Sorry, de titel van dit stuk was alleen voor de pageviews.

"Waar zijn je collega's?", vroeg de woordvoerder van minister De Jager gisteren toen ik hem opwachtte in de Tweede Kamer, een paar uur nadat het nieuwe reddingsplan voor de Euro in Brussel was gepresenteerd.

Die collega's stonden allemaal voor de deur van de CDA-fractiekamer te wachten, want dat ging dus over Mauro.

Over het toegezegde noodplan van DUIZEND MILJARD EURO stond naast mij 1 (één) collega van het ANP te wachten.

Beetje een déjà-vu: onlangs barstte kredietcrisis 2.0 los met de val van Dexia Bank in België. 's Nachts werd met Frankrijk koortsachtig onderhandeld om een Lehman Brothers 2.0 te voorkomen. Maar de pers stond voor de PvdA-fractiekamer, want Lilianne Ploumen had gezegd dat Job Cohen zich meer moest inlaten met de lokale partij-afdelingen.

Daar kon je ook vanalles van zeggen: "Weer kritiek op Cohen!", "Nu ook binnen de PvdA!", "Had Ploumen dit wel mogen zeggen?"

Natuurlijk heeft het invloed, het persoonlijke in de politiek. Zo verzwakte de grootste oppositiepartij door Ploumen-gate. En nu staat het CDA door de Maurocrisis opnieuw onder hoogspanning over de samenwerking met Wilders.

Gelukkig heb ik dus ook nog iets te melden over mensen en ruzies.

Martin Visser van het FD in Brussel bevestigt het verhaal dat de ruzie over inzet van de Europese Centrale Bank in de crisisbestrijding niet zozeer ging tussen Sarkozy en Merkel maar tussen Sarkozy en Trichet. En laat nu net Trichet het voorzitterschap van de ECB dezer dagen overdragen aan Mario Draghi. Daarmee is het grootste obstakel uit de weg voor inzet van de ongelimiteerde vuurkracht van de ECB, misschien wel de enige mogelijkheid om de eurocrisis echt te bezweren.

Hugo Reitsma

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen