Hugo Reitsma17 feb '12 17:48

Column Hugo Reitsma | Verhagen-I

Auteur: Karin Backx

Hij is terug! Maxime Verhagen - met afstand de beste politicus op het Binnenhof. Op een zijspoor gezet door zijn partij, maakt hij zich op voor z’n laatste grote klus: híj bepaalt de aankomende bezuinigingsronde.

Nu hij op weg is naar de uitgang, durf ik te bekennen: ik vind Verhagen cool. Ik vind hem de beste. Beter dan Rutte, beter dan Wilders.

1 Simpel feit: niemand stemt meer op het CDA en toch vormt die partij de helft van het kabinet. Het regeerakkoord is zelfs dik driekwart CDA-programma. Dat heeft Verhagen geregeld.

Hij is een rat, zeggen ze dan. Hallo! Politiek gaat over macht krijgen en macht uitoefenen. Rat is een compliment. Tenzij je iets tegen politiek, dus tegen democratie hebt.

Toontje lager zingen
Deze week gaf Verhagen een voorzetje voor de aanstaande heronderhandeling van het regeerakkoord: niet bezuinigen zonder hervormen. Wilders klom geïrriteerd in de Twitter: Verhagen moet een toontje lager zingen. Het werd een toontje hoger.

Toevallig had Verhagen woensdag een bijeenkomst belegd met werkgevers en werknemers, direct na publicatie van de CBS-cijfers die naar verwachting bevestigden dat Nederland in recessie verkeert. De speech met de remedie lag al klaar.

1% Bezuinigen leidt tot 0,7% minder economische groei, hield Verhagen zijn publiek voor. Da' s bekend, maar niet iets dat een saneerdersregering graag van de daken schreeuwt. Hier had het een bedoeling: we moeten slim bezuinigen, aldus Verhagen. En dat betekent: investeren (in het bedrijfsleven) en hervormen (arbeidsmarkt, woningmarkt, zorg).

Hypotheekrente-aftrek
Gevolg: Wilders zat te schutteren bij RTL en de nieuwskop werd: Wilders draait over de hypotheekrente-aftrek. Wat Wilders daarna via Twitter weer ontkende. Verwarring alom. Verhagen Wilders 2-0, nog vóór de wedstrijd echt is begonnen.

Wilders, Rutte, hou maar op. Laat Verhagen besluiten hoe we die miljarden extra bezuinigen. Hij wint het toch wel. En CDA-kiezers: hou op met zeuren. Niemand heeft ooit meer waar voor zijn stem gekregen dan met een stem op die rat.

Hugo Reitsma

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen