Hugo Reitsma16 mrt '12 14:35

Column Hugo Reitsma | Helpt hulp?

Auteur: Hugo Reitsma

Reistip: ga in een corrupt land eens binnen bij een overheidsinstelling. Mensen met connecties dumpen daar hun neven en zoons voor een onzinbaantje met afpersingsmogelijkheden. Gevolg: veel mensen met een verder onduidelijke functieomschrijving.

In Ramallah zag ik zo ooit een uur lang mensen heen en weer sjouwen met een traytje cola. Goeie tweede: Sana'a. Staatssecretaris Knapen had nog een vliegtuigstoel over en zo kon ik, wachtend tot hij klaar was met de Jemenitische premier, genieten van het heen en weer zien gaan van thee, visitekaartjes en een stapeltje boeken.

De politieke situatie, voor zo ver ik 'm vat: president Saleh liet honderden betogers doodschieten, maar moest het veld ruimen. Bij de daaropvolgende verkiezingen werd zijn vicepresident gekozen. Hij was de enige kandidaat. De betogers zitten danook nog steeds in hun tenten op het Jemenitische Tahrirplein, onder leiding van Nobelprijswinnares Tawakkul Karman. Alleen: Tawakkul is ook van de Islamistische al-Islah partij die nu deel uitmaakt van de regering. De betogers liggen voornamelijk qat te kauwen.

Nieuw voor mij: qat blijkt geen downer maar een upper.

"Kan je nagaan hoe het zou zijn als ze dat niet gebruikten", schertste een meereizende collega. De meesten liggen als koeien herkauwend langs de kant van de weg -voor tienen komen ze hun bed niet uit, na de lunch zijn ze high. Hoewel in delen van het land acute honger heerst, gaat een groot deel van het landbouwareaal en beschikbaar water op aan de qatproductie.

Staatssecretaris knapen wil Jemen voor 19 miljoen euro aan hulp geven. Is dat goed besteed? Misschien wel.

Google leert dat je voor dat bedrag ook de bodemdaling in de Krimpenerwaard kan tegengaan, maar de onbemande Amerikaanse vliegtuigjes die vanuit Djibouti al-Qaeda kampen in het zuiden van het land bestoken, zijn een stuk duurder.

De VS vrezen een tweede Afghanistan of Somalië.

Nederland besteedde in Afghanistan meer dan twee miljard euro. De grootste groepen asielzoekers hier komen al jaren uit Afghanistan en Somalië. Geen idee wat dat kost, maar bij elkaar vast een veelvoud van die lousy 19 miljoen van Knapen. Dat is ook een rekensom die ze in het Catshuis moeten maken.

Hugo Reitsma

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen